друкувати


Верховну Раду знову готують до виборів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-26 05:04:52
Не виключено, що до початку червня Віктор ЮЩЕНКО в останній раз скористається своїм конституційним правом розпустити парламент,

Інформацію про те, що в Секретаріаті президента не виключають можливості проведення позачергової виборчої парламентської кампанії, побічно підтвердив голова фракції НУНС в Раді Микола МАРТИНЕНКО. "Останнє захід - нарада керівників виконкомів НСНУ у Віктора ЮЩЕНКА, яке відбулося кілька тижнів тому. Завдання там ставилися для партійців зовсім незрозумілі. Перша - підготовка до позачергових парламентських виборів ", - говорить Микола МАРТИНЕНКО. У той же час Віктор ЮЩЕНКО запевняв народних депутатів від НУНС, які запрошувалися протягом останніх двох тижнів в Секретаріат, що позачергових виборів не буде. Про можливість дострокового припинення повноважень Ради заявляє та перший віце-спікер Олександр ЛАВРИНОВИЧ - "у разі відсутності результативних домовленостей з БЮТ про переформатування уряду".

Голова комітету Ради з питань правової політики Сергій МІЩЕНКО (БЮТ) вважає, що такі заяви спрямовані на поповнення рядів депутатів представниками "Єдиного центру" глави Секретаріату Віктора БАЛОГИ. "Поки Юлія Володимирівна не скаже, що вибори повинні бути, ніяких виборів не буде", - констатував депутат.

З цим категорично не згодні представники Партії регіонів. Заступник глави фракції цієї партії в Раді Василь КИСЕЛЬОВ заявив, що позачергові вибори в Раду - це необхідність. "Додавання 150 депутатських мандатів депутатами від ПР має свої складності. Крім обнуління списку на проведення виборів необхідна воля президента, - говорить регіонал .- Якщо президент сам не наважиться розпустити Раду, то йому допоможе народ - останнім часом в суспільстві почалися масові заворушення, а кількість офіційних безробітних - вже більше 1 млн. чоловік, хоча неофіційна статистика говорить про те, що втратили роботу вже близько 3 млн. чоловік ". Василь КИСЕЛЬОВ прогнозує, що указ про розпуск Ради може з'явитися в кінці травня або початку червня.

У регіоналів є потужний інструмент соціального і політичного впливу - Федерація профспілок України (ФПУ), яку очолює регіонал Василь ХАРА. "Якщо ми не переконаємо Кабмін прийняти кардинальні заходи щодо мінімізації наслідків економічної кризи, то у нас в країні може бути біда. Люди вийдуть на вулиці, і ця некерованих маса може спровокувати не просто заворушення, не просто акції протесту, але й такі небажані події, які потягнуть за собою багато негативного в країні ", - заявив Василь ХАРА. Очевидно, що ПР побудує свою виборчу кампанію на профспілковому русі.

Але парламентарій від БЮТ Сергій САС нагадав, що юридичні підстави для дострокового припинення повноважень Ради описані в ст. 90 Конституції: "Якщо протягом місяця не була сформована коаліція, протягом 60 днів не сформований уряд або протягом 30 днів Рада не може розпочати роботу. Є ще одна норма: Рада неповноважна, якщо протягом каденції кількість депутатів - менше 300 ". Він констатував, що теоретично указ про розпуск Ради може з'явитися до початку червня, оскільки президентські вибори відбудуться 17 січня 2010 р. "Якщо мова йде про складання мандатів депутатами від Партії регіонів, то це малоймовірно, - говорить Сергій САС.- Неодноразово звучали версії про одночасне проведення президентських і парламентських виборів, але в такому випадку президенту треба видати обгрунтований указ про розпуск Ради і скласти свої повноваження ". За словами депутата, Віктору ЮЩЕНКУ вигідно довести ситуацію до абсурду - за прикладом Києва, а потім на тлі масових акцій ввести надзвичайний стан, при введенні якого президентський термін продовжується на рік. "Хоча і тут є складність - ПП ратифікує Радою", - резюмував бютівець.

Автор: Ольга КУРІШКО
Джерело: Економические известия
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі