друкувати


Чому подорожчали презервативи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-26 04:02:29
Через неконкурентний ринок українці залишилися без якісних недорогих презервативів. Більш пильна увага дає змогу впевнитися – гравці на ринку з чіткими ознаками змови хочуть непогано заробити на кризі.

Ринок презервативів в Україні протягом останніх кількох років динамічно зростав – щорічно приблизно на 40% на рік. Ще однією позитивною тенденцію стало те, що люди все більше почали купувати в аптеках ліцензовану європейську продукцію середньої цінової категорії, надаючи їй перевагу перед дешевими презервативами невідомого виробника у кіосках.

Свою роль відіграла у цьому й соціальна реклама на телебаченні й білбордах, спрямована на профілактику епідемії ВІЛ/СНІДу. "За маркетинговими дослідженнями, понад 60% людей виявляють готовність змінити свою поведінку під впливом інформації, отриманої з наших роликів", – наголошує Павло ПІМІНОВ, директор з коммунікації фонду Олени ФРАНЧУК АнтиСНІД.

Однак з початком економічної кризи на ринку презервативів стали відбуватися незрозумілі речі. Латексна продукція почала стрімко дорожчати. Здавалося б, нічого дивного, те саме відбувається і в інших секторах ринку – курс долара і євро вносить свої корективи. Україна сильно залежить від імпорту, а на ринку презервативів його частка зараз сягає 85-90%.



"Ціни на презервативи торгових марок Contex і Durex зросли виключно через різке збільшення курсу долара й інфляцію, – заявила Олена СІРОТІНА, керівник відділу маркетингу компанії Медком Україна, ексклюзивного дистриб’ютора англійських марок Contex і Durex. – Політика компанії спрямована на довготривале утримання постійної вартості для кінцевого споживача, але в кінці минулого року це завдання стало нездійсненним".

Однак між подорожчанням американської і європейської валюти та цінами на презервативи, які постачає цей дистриб’ютор, спостерігається явна диспропорція. Елітні марки Contex і Durex подорожчали більш ніж утричі. Якщо влітку 2008 року стандартна упаковка з трьох презервативів Contex коштувала 8 грн., то зараз її ціна у різних аптеках варіюється від 20 до 27 грн. На Durex ціни ще більші – у найближчій до редакційного офісу аптеці на проспекті Миколи БАЖАНА упаковка з трьох штук коштує 42,50 грн, а з дванадцяти презервативів – 123,75 грн.

З понад десятка опитаних представників аптечних мереж Києва заявили, що свої націнки, які коливаються в межах 25-40%, вони не збільшували, – ціну підняли постачальники продукції.

Збільшений утричі рівень ціни мав вберегти гравців ринку від будь-яких потрясінь. "У ціну ж закладаються на лише валютні зміни, а й ризики, – зазначає Павло ПІМІНОВ. – Ситуація, коли люди проводили операції закупки за одним курсом, а потім продавали за іншим, призводила до того, що багато хто потрапляв у мінус. І ось від цих потраплянь вони страхуються. Ось в цьому, власне, і секрет диспропорції".

Не в ногу зі світом

Українці, як виявило анонімне опитування автором статті своїх знайомих і знайомих своїх знайомих, користуються презервативами переважно під час випадкових зв’язків. Сімейні люди зізнавалися, що користуються ними виключно для зв’язків поза шлюбом. Причому, щоб ні про що не здогалалася друга половина, вони змушені купувати лише одну упаковку №3. Ті ж, хто ще не знайшов постійного партнера, мають можливість заощаджувати, купуючи презервативи у більшій кількості, зокрема упаковки з 12 штук.

Але презервативами навіть за випадкових зв’язків користуються не всі і не завжди. Детальних досліджень на цю тему в Україні жодного разу не проводили, тому казати про якісь конкретні цифри не доводиться.

Проте сьогодні стає зрозуміло, що економічні проблеми змінять ситуацію у цій сфері в Україні далеко не на краще. І справа тут не в самій економічній стагнації, бо у світі у зв’язку з кризою спостерігається якраз протилежна тенденція. Виробники й продавці презервативів рапортують про збільшення попиту на свою продукцію у четвертому кварталі 2008 року й січні 2009 року у США, Великобританії, Франції, Східній Європі, Росії та Китаї.

Українські ж аптеки вже відчувають падіння попиту на презервативи, деякі фармацевти кажуть, що він навіть впав удвічі, хоча різкого його зменшення ще поки немає. "Суттєвого падіння попиту немає, – каже Вікторія БЕЗКРИЛА, заступник директора з роздрібної торгівлі київської аптечної мережі Інтерфарм – Найбільше користуються попитом презервативи середньої цінової категорії. На більш дорогі попит упав".

Серед покупців її аптечної мережі найбільш затребувані Contex Козацькі, що відносяться до економ-класу і зараз коштують 10 грн. за упаковку із трьох штук. Загалом же на українському ринку найбільший попит спостерігається на стандартні Contex середньої цінової категорії, ціни на які зросли більш ніж втричі.

Ринок ексклюзивних гравців

На перший погляд, приводів для паніки немає, адже суттєво подорожчали переважно елітні презервативи двох англійських марок. "Презервативи преміум-класу не надто впливають на ринок, – зауважує Віталій ВЕЛИКИЙ, фахівець із закупівель Міжнародного благодійного фонду Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні. – Тут важливо, наскільки змінилася ціна за низькими і середніми ціновими категоріями, де споживачі дуже залежні від фактора ціни".

Однак особливістю українського ринку презервативів є те, що у роздрібних мережах переважно представлені саме марки Contex і Durex. "Процентів 60-70 ринку займає Медком, – зауважує Павло БОЙКО, комерційний директор аптечної мережі Фоззі-Фарм. – Якщо брати мережі аптек і супермаркетів, то тут Медком займає до 90%".

Дешеві ліцензовані презервативи знайти набагато важче. Одразу кілька недорогих марок (німецькі Vizit №3 по 10,60 грн., малайзійські Viva №3 по 4,15, американські Lifestyle №3 по 10,40, французькі Innotex classic №3 по 13 грн.) продавали тільки в Аптеці низьких цін біля метро Позняки.

А продукцію єдиного українського виробника презервативів – фабрики Перфект, розташованої у Новояворівську на Львівщині, – у Києві вдалося знайти лише у супермаркеті Велика кишеня за ціною 7,80 грн. за упаковку з трьох штук.

Такий стан справ представники аптечних мереж відверто пояснюють тим, що це їм невигідно. "Зараз у нас представлені Contex і Durex, – каже Павло БОЙКО. – Так, нам недоцільно просувати дешеві торгові марки. Попит на них є, але нам би це зменшило прибуток".

Наявну ситуацію на ринку ліцензованої продукції експерти розцінюють як пряму змову. "На ринку йде жорстока конкурентна боротьба і не завжди по справедливих правилах, – наголошує Віталій Великий. – Те, що присутні лише Contex і Durex, свідчить про те, що дані постачальники просто впливають на аптечну мережу, щоб перекрити доступ для інших постачальників. Антимонопольний комітет абсолютно не виконує своїх функцій – відверті ознаки змови на ринку і при цьому жодних дій".

Погоджується з цим і представник фабрики Перфект. "Чому Contex в минулому році такий прогрес зробив? Процентів 60 ринку мав Contex, – зазначає Наталія БАЛИКОВА. – А тому, що він зайшов у всі торгові мережі. І в кожному договорі було прописано, що те підприємство не має права співпрацювати з іншими торговими марками".

За її словами, продукція українського виробника, що має європейські сертифікати, нічим не відрізняється за якістю від лідерів ринку. Проте завоювати український ринок, навіть пропонуючи невисоку ціну, надзвичайно складно – фабриці Перфект за п'ять років вдалося його покрити лише на 10-15%. Зараз близько 30% української продукції йде на експорт – у Польщу і Грузію. У подальшому підприємство планує розширювати виробництво і збільшувати частку експорту. З цього року йому буде відкрито доступ й у Росію.

Споживачу, який не може собі дозволити користуватися презервативами високої і середньої цінової категорії, прямий шлях на ринок, де дешеві презервативи можна без проблем знайти у кіосках і невеликих магазинах. Проте експерти застерігають від купівлі такої продукції, бо це економія на здоров’ї. Неліцензована продукція невідомого виробника навряд чи буде високої якості. У цій ситуації постає питання вже до державних установ, які мають контролювати якість товарів медичного призначення.

"Те, що продається в кіосках – це абсолютно неякісна продукція, як можна без відповідних сертифікатів її розповсюджувати? – обурюється Леонід КРИСОВ, провідний спеціаліст Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, молоді та дітей. – Я б на місці тих державних установ, які мають контролювати якість продукції, просто штрафував би і позбавляв права взагалі цим займатись".

Представники фабрики Перфект перед запуском виробництва у 2004 році просили Антимонопольний комітет заборонити ввезення в країну несертифікованої продукції з Азії, щоб полегшити вихід на ринок для національного виробника. "Але ми билися об стінку. Це були суто особисті інтереси і на нас ніхто не хотів звертати уваги", – зазначає Наталія БАЛИКОВА.

Світло в тунелі

Ситуація на українському ринку презервативів не поліпшиться без створення конкурентних умов, зазначають експерти. "Вихід із ситуації – тільки впорядкування ринку, приведення його в нормальний конкурентний стан, щоб були доступні ціни, – наголошує Віталій ВЕЛИКИЙ. – Головний базис – це ринок, який нормально функціонує". В іншому разі споживачі так чи інакше будуть страждати від політики певного гравця на ринку.

Компанія Медком Україна не надто виграла від суттєвого підняття ціни на свої торгові марки. "Попит на торгові марки Contex і Durex після здорожчання продукції знизився, але не більш ніж на 30% в абсолютних величинах", – зазначає Олена СІРОТІНА. Відтак дистриб’ютор вирішив змінити свою стратегію в умовах кризи і переорієнтуватися на дешевші торгові марки без суттєвого підняття ціни, зважаючи лише на курсові коливання.

"Компанія прийняла рішення забезпечити кінцевого споживача не лише презервативами преміум-класу, але й презервативами середньої і низької цінової категорії, – заявила керівник відділу маркетингу. – Мова йде про торгові марки Гусарські (10,50 грн. за упаковку з трьох презервативів), Wild Cat (в середньому 6,60 грн. за 3 шт.), Соблазн (4,05 грн. за 3 шт.) й Эротика (в середньому 1,71 грн. за 3 шт.)".

Можливо, прийняти таку політику їй допоміг успішний досвід конкурента. Компанія Болеар Мед, ексклюзивний постачальник торгових марок Vizit, Viva, LifeStyle, обрала іншу стратегію в умовах кризи і задоволена своєю позицією. Її продукція подорожчала лише на 15%, натомість порівняно з початком 2008 року товарообіг компанії зріс втричі. "Наш ринок збільшився лише через те, що ми невисоко підняли ціну, – каже Ігор БЄЛЯК, директор Болеар Мед. – По-перше, у нас були хороші товарні запаси, по яких контракти вже були оплачені за старим курсом. По-друге, ми пішли на курсовий ризик. Ми вгадали ситуацію, і на сьогоднішній день у нас дуже хороші продажі по наших брендах" , повідомляють Новинар.

Обговорити на форумі