друкувати


Купувати вживаний автомобіль зараз вигідніше, ніж продавати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-26 01:58:58
Існують кілька стандартних шляхів продажу автомобіля: самостійний пошук покупця серед знайомих, розміщення оголошень в спеціалізованих журналах, автобазар, продаж через Trade-In або комісійну площадку дилера. У кожного з цих варіантів зараз є свої переваги, пов'язані з настроєм ринку вживаних автомобілів.

Шукати покупця серед знайомих можна паралельно з активними діями в інших напрямках. Цей шлях має сенс використовуватись як резервний.

Дуже зручний спосіб - розмістити оголошення в спеціалізованому журналі, наприклад, "Авто та ціни", і чекати "свого" покупця, займаючись звичними справами. При цьому не потрібно виїжджати на автобазар і поступатися в ціні дилеру (як при Trade-In), можна спокійно торгуватися до останнього. Єдина незручність цього способу - необхідність проводити покази машини.

У журналах з рекламними оголошеннями про продаж автомобілів є безліч пропозицій на будь-який смак. Різниця в заявлених продавцями цінах іноді досягає 50%. Але зрозуміло, що в ході торгів ціна пропозиції може сильно коректуватися у бік ціни попиту - тобто в меншу сторону.

Продаж на автобазарі може бути навіть більш ефективним, ніж через оголошення. По-перше, там за один день можна показати машину відразу декільком покупцям, а по-друге, є можливість тверезо оцінити конкурентів і на цій підставі "скласти" ціну своєї машини.

Ситуація для покупців на автобазарі зараз є дуже добре, для продавців - навпаки. Пропозицій багато в будь-яких класах. Ціни дуже привабливі. Крім того, зараз на базарі торгують не тільки перекупники, як це було раніше, але й самі власники машин. Розкид цін величезний: наприклад, за Toyota Camry 2007 року випуску один продавець вимагав 42 тисячі доларів, а другий за таку ж модель того ж року - 24 тисячі доларів. Крім ціни ці машини відрізняла лиш комплектація, причому у другому Camry вона була набагато багатшою.

За розповідями "перекупників", зараз купують тільки машини престижних марок у гарному стані або "бюджетні" але за дуже низькими цінами.

Якщо машину потрібно продати обов'язково, а перспектива проводити вихідні на авторинку зовсім не радує, можна скористатися послугами Trade-In або комісійного майданчика. Багато автодилерів зараз активно розвивають ці напрямки. "Кажучи відверто, Trade-In не користується великою популярністю серед наших клієнтів, і цьому є логічне пояснення. Приміром, клієнт придбав у нашому автоцентрі Volkswagen Passat, а через півтора року вирішив пересісти на Touareg. Усім відомо, що найбільші втрати від падіння ціни автомобіля несе перший його власник, тому часто за кермо Passat'а сідає дружина, син, батько власника, а Touareg набувають другим автомобілем у сім'ю. Словом, більша частина покупців нових автомобілів або не хоче розлучатися зі старим, або ще не володіє цим автомобілем (він був куплений в кредит). Тим не менше кожен місяць відділ продажів проводить кілька угод за системою Trade-In ", - розповідає Олеся ЧОРНА, керівник відділу маркетингу" Атлант-М Дніпровська набережна ".

Продаж Trade-In передбачає наступну покупку автомобіля в тому ж салоні, коли оціночна вартість автомобіля зараховується в рахунок вартості.

Якщо купувати нове авто поки що не хочеться, можна розраховувати на комісійний майданчик дилера. Через кризу багато експертів авторинку прогнозують активізацію цього напрямку роботи.

У багатьох країнах продаж вживаних автомобілів є повноцінним напрямком роботи для автоторговців. В Україні ж цей бізнес лише починає розвиватися. "Комісійний майданчик в даний момент є для нас пріоритетним напрямком розвитку продажу. Ми розробили комплекс послуг для бажаючих продати свій автомобіль за гідну ціну, але не приймати в процесі активну участь. Фахівці автоцентру беруть на себе всі турботи по розміщенню автомобіля в електронних та друкованих каталогах , пропонують його потенційним покупцям, шукають клієнтів. Незважаючи на те, що автомобільний ринок в даний період часу не особливо активний, ми спостерігаємо дуже високий інтерес до нової послуги ",  - продовжує Олеся ЧОРНА.

Для продавців вигода очевидна - економія часу і зусиль. Покупцям же може бути цікаво купувати вживані авто у дилера, тому що:

а) дилер проводить експертну оцінку стану машини, бере на комісію тільки екземпляри в доброму стані,

б) не приховує (теоретично) інформацію про автомобіль та його пошкодження,

в) прозоре документальне оформлення угоди.

При продажі авто через комісійний майданчик, дилер отримує свої комісійні (зазвичай близько 5%). Однак при цьому неможливо вгадати, як скоро виставлена на майданчик машина продасться.

Зараз багато з тих хто бажає позбутися машини, змушені це робити через те, що не мають можливості погашати кредит. Потрапивши в безвихідну ситуацію, власники автомобілів або віддають їх банкам, втрачаючи при цьому й саму машину, і гроші, або шукають способи розійтися мирно. Навіть якщо криза змушує відмовитися від транспортного засобу, потрібно постаратися зробити це максимально вдало для себе.

Коли більше немає можливості виплачувати кредит, можна спробувати домовитися з банком про реструктуризацію заборгованості (кредитні канікули, пролонгація), перекредитувати автомобіль другому бажаючому, реалізувати автомобіль в рахунок погашення заборгованості під контролем банку. Але відмовлятися від спілкування з банком і доводити справу до суду ні в якому разі не варто. Банк, як і покупець, не зацікавлений занижувати вартість автомобіля. Але якщо дійде до виконавчих служб та біржових оцінок, машина, напевно, буде оцінена нижче ринкової вартості.

"У випадку, якщо боржник перешкоджає реалізації заставного майна, автотранспорт вилучається Державною виконавчою службою, проводиться експертна оцінка його ринкової вартості, автотранспорт реалізується на відкритих торгах, а грошові кошти направляються Державною виконавчою службою в рахунок погашення заборгованості по кредиту за вирахуванням витрат торгуючої організації та експерта - тут закон на стороні банку ", - пояснює директор департаменту забезпечення безпеки кредитних операцій фізичних осіб" Правекс-Банку "Сергій РУДЕНКО.

За його словами, у разі якщо боржник згоден реалізувати кредитний автомобіль у рахунок погашення кредитної заборгованості, етапи продажу авто можуть бути наступними:

1) визначається ціна реалізації автомобіля (з цією ціною повинні бути згодні і банк, і боржник),

2) автомобіль виставляється на реалізацію (відбувається пошук покупця - його може запропонувати як сам клієнт, так і банк),

3) укладається угода про продаж автомобіля за згодою банку,

4) виручена сума коштів вноситься в рахунок погашення кредитної заборгованості,

5) якщо виручена сума менша, ніж борг клієнта, - боржник покриває різницю своїми грошима, якщо виручена сума більше, ніж борг клієнта,  боржник отримує різницю.

Сергій РУДЕНКО запевняє, що ціну на автомобіль диктує поточний ринок.

Якщо є можливість, зараз машину краще не продавати. Ціни на аналогічні старі автомобілі можуть різнитися вдвічі - покупцям варто уважно дивитися по сторонам: за відносно скромну суму можна придбати добре укомплектований авто від вельми солідного бренду , повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі