друкувати


Поляки перелякалися атмосфери кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-24 07:33:58
Кожен другий поляк готовий відмовитися від частини своєї зарплати, щоб лише зберегти місця праці у своїй фірмі – про це засвідчують результати опитування компанії GFK Polonia проведені на замовлення газети "Rzeczpospolitа". Щоденник нагадує, що останнього часу у кількох фірмах у Польщі працівники погодилися на зменшення своїх зарплат.

Видно, що поляки перелякалися атмосфери кризи – оцінює суспільний психолог Януш Чапінський. Якщо б такі опитування проведено рік тому – можливо, всього-на–всього лише 5% погодилося б на такий хід. Економіст Анджей Садовський говорить, що результати опитування дуже позитивні, позаяк засвідчують про те, що в час кризи поляки зберігають здоровий глузд. Стають також солідарнішими. Виникає лише запитання, чи ці декларації знайдуть своє відзеркалення в дійсності? Респонденти згодні, що уряд повинен шукати заощаджень, однак у першу чергу в адміністрації. Немає суспільної згоди на скорочення витрат у службі здоров’я, освіті, чи видатках на будову доріг – читаємо в газеті "Rzeczpospolitа", повідомляє Польське радіо.

Президент, у час кризи, виходить із новою ініціативою – інформує "Dziennik". Глава держави саме розпочав свій антикризовий тиждень. Графік президентських зустрічей точно розписаний, у ньому зустрічі з профсплківцями, роботодавцями й економістами. Президентський радник Павел Випих говорить у газеті "Dziennik", що в своїх діях президент Качинський зосереджуватиметься на "питанні суспільної солідарності".

Газета "Polska" б’є на сполох, оскільки столичній поліції загрожує параліч. Поліцейські, які побоюються втрати своїх пенсійних привілеїв масово покидають службу. Лише до половини лютого зі столичної поліції має відійти понад 300 чоловік – це стільки, скільки протягом усього минулого року. Якщо ситуація не зміниться – нікому буде боротися зі злочинністю. А вся справа в реформі пенсійної системи про яку заявив міністр внутрішніх справ і адміністрації Ґжеґож Схетина. Уже відомо, наголошує газета "Polska", що у березні на вулиці Варшави вийде сто патрулів менше, ніж торік у грудні. Ті, хто стануть жертвою, наприклад, зіткнення автомобілів – матимуть неабияку проблему. На приїзд патруля дорожньої поліції треба буде чекати й 4 години, а не як дотепер - годину – читаємо в газеті "Polska".

Валютні спекулянти будуть примушені заплатити податок – повідомляє "Gazeta Prawna". Ідеться про податківців, які купили в канторі чи банку євро або іншу валюту, і згодом, користаючи з послаблення злотого, продали валюту з зиском. Газета інформує, що згідно з законом, курсові різниці слід вважати доходом із господарської діяльності, отже, за прибуток здобутий таким чином – треба заплатити податок.

Обговорити на форумі