друкувати


Інтернет — не прилавок для торгівлі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-24 03:04:46
З нашого провінційного європейського далека все, що відбувається, у Швеції здається неймовірно правильним і справедливим. Але чи так це? Зараз у Стокгольмі йде суд над найбільшим файлообмінним Інтернет-сервісом, який гордо і відкрито називає себе Піратською Бухтою. Піратська Бухта — притулок для двадцяти п'яти мільйонів чоловік, які обмінюються файлами — привела в повний відчай індустрію розваг, яка звикла кожне слово, кожен кадр продавати, без втоми підраховуючи свої фантастичні прибутку. І раптом — вільний обмін, який вони просто не в змозі контролювати!

Що ж ми бачимо, панове? Світ намагається офіційно визнати неможливість дружніх відносин, побудованих не на матеріальній вигоді, а на взаємних інтересах! Визнати винною Піратську Бухту — значить, визнати винними всі, хто раз у житті дав другу почитати книгу, послухати музику, подивитися фільм — о жах! — безкоштовно, підриваючи, тим самим, сталу буржуазного суспільства і наносячи особисту образа пам'яті благословенного Адама Сміта з його нормами прибутку, відсотками виручки та іншими фінансовими викладками.

Адже якщо продовжити логіку цього судового процесу, то кожен сердобольний громадянин, який намірився проявити милосердя і безкоштовно нагодує незаможних, завдасть матеріальний збиток розташованому по близькості супермаркету, який зазвичай саме цьому контингенту збував прострочені продукти. Під суд Доброго Самаритянина, таким не місце в нашому процвітаючому суспільстві!

Індустрія розваг — кошмарний монстр, що харчується найгіршими людськими пороками, який сьогодні одягнений в смокінг і прийнятий як свій у вищому світі, представляє в Стокгольмському суді звичну модель платного світу. Світу, що поглумилися над нашою планетою, перетворивши її в смітник, створивши потужну індустрію голоду і бідності на базі промислового знищення природи. Для цього світу Інтернет, як і все інше — лише джерело отримання грошей, супергрошей, гіперошей...

Але Інтернет занадто широкий, а тому — некерований, і цього всесвітня індустрія розваг простити йому не може: в Піратській Бухті зіткнулися платна і безкоштовна моделі світу.

Користувачі uTorrent і Azureus знають, які приголомшливі можливості закладені в цих програмах: з їх допомогою можна вільно обмінюватися файлами (причому, не можна взяти, нічого не віддавши натомість). Це складний технологічний сегмент глобальної мережі, що об'єднує мільйони людей — але який ображає індустрію розваг, тому що на цьому вільному обміні вона не може звично наживатися. Ах, як вільно жилось їй у щасливі п'ятидесяті, продаючи кіно та музику під переможний стукіт аріфмометрів!

Отже, сьогодні в європейській столиці справедливості судять передові технології, за якими не встигає вельмишановна індустрія розваг? Аріфмометр судить двоядерний процесор? На Інтернет-простір «їде ревізор» з бухгалтерської перевіркою? Вільна громада Інтернету і тонкий світ цифрових комунікацій їм не підвладний, і отже — повинен бути замкнений в торговельне гетто.

Тоді варто закликати до відповіді повітря — його занадто багато навколо і він непристойно безкоштовний! До речі, панове, які сьогодні судять в Стокгольмі Інтернет, готові консервувати повітря в баночки і океан розливати в пляшки — ось-ось вони запропонують і це нам з вами.

Але Інтернет по суті своїй — середа вільної комунікації та безмитного обміну, яка вище капіталізму, комунізму, тоталітаризму і горезвісної виборної демократії. Зрештою, історія вчить нас тому, що будь-яка держава не вічна: рухоме споконвічне прагнення до вдосконалення, людське суспільство позбавиться від всіх потворних державних форм, ставши в один прекрасний день по-справжньому вільним — і Інтернет доживе до цього дня, на відміну від напищенних стокгольмський суддів!

Джерело: luchesk.com.ua
Обговорити на форумі