друкувати


На зустріч з Шопеном до Душнік Здрою (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-23 07:19:43
22 лютого - день народження великого польського композитора-романтика Фредеріка Шопена, класика, чиї твори навіки увійшли в світову скарбницю культури, які чарують навіть тих, хто в житті ніколи не мав аніяковісінької справи з музикою. Недовге, на жаль, життя митця було сповнене подій. Він творив, кохав, концертував по Європі, проте ніколи не забував своє походження та рідну землю. Справа й тепер гідна для наслідування.

Зчарувала до слави польська пісня матері. Кілька тижнів перед знаменним днем прикарпатські журналісти побували у невеличкому польському містечку Душніки Здрой, де щороку відбувається великий Міжнародний шопенівський фестиваль. Саме сюди, до мальовничої курортної місцевості біля підніжжя орлицьких та бистрицьких гір, у 1826 році прибув шістнадцятирічний композитор.

"Це наша найбільша гордість, - усміхаючись каже бургомістр Душнік Здрою Гжегож Сьредзіньскі, проводячи до невеличкого ошатного будиночка, який тут називають двориком Шопена. - Ще батько Фредеріка - сполонізований француз Ніколя був великим та знаним чоловіком своєї епохи, хоча й походив із селянського роду. Але хіба ж у походженні справа?". Прибувши до Польщі, капітан Ніколя Шопен брав участь у повстанні Костюшка. Згодом, навіть після поразки вирішив залишитися у добре знаних йому місцях та отримав посаду вчителя в маєтку знаних шляхтичів Скарбиків.

Тут він і знайшов свою долю і незабаром одружився із далекою родичкою графів Теклею-Юстиною Крижанівською, яка була управителькою маєтків. У подружжя народилося четверо дітей: Людвіка, Ізабелла, Емілія та син Фредерік. Від матері, яка мала чудовий голос і прекрасно грала на фортепіано, передалися малятам любов і потяг до музики. Після народження сина родина переїхала до Варшави, де батько майбутнього композитора влаштувався учителем французької мови в одному з ліцеїв.

З малих літ Фредерік проявляв неабиякі музичні здібності. Вразливий хлопчик, слухаючи гру матері міг плакати від нестримних почуттів. Щось незнане й невідоме при цьому підносило до небес, кружляло у танці, а потім легенько опускало на землю. Проте малий він так сильно прагнув отого почуття невагомості, що ніяк не хотів його позбуватися. Та музика закінчувалася. Треба було повертатися у реальний світ.

Але чи не щоночі таємно, він тишком-нишком вставав з постелі та пробирався до фортепіано, аби самому вже відтворити чарівні звуки і розчинитися у музиці, яка музика полюбила свого маленького прихильника. Про незвичного музично обдарованого восьмирічного хлопчика, який пише чудові полонези, звіщали варшавські газети. Дебют виявився вдалим.

Концерт генія для душніцьких сиріт. А один зі своїх перших концертів згодом світової слави композитор організував у Душниках Здрою. У юності хлопчик страждав від сухот. Тому приїхати сюди подихати цілющим гірським повітрям, попити мінеральної води та ліків зроблених на настойках гірських трав й козячого молока ліків йому порадив вчитель Юзеф Ельснер.

"Концерту юного Фредеріка у містечку могло би не бути, якби не… нещастя, - розповідає пан бургомістр. На час перебування Шопена з матір’ю та сестрами у Душниках помер убогий ремісник, чех за походженням, який виробляв сукно, Юзеф Схора. Нещасний залишив четверо маленьких сиріт. Сумна звістка швидко поширилася вузенькими вуличками. Люди скрушно хитали головами та жаліли дітей. А багаті і шляхетні відпочивальники вирішили організувати імпровізований концерт та зібрати гроші для діток. На концерті виступив юний геній. Аплодисменти не вщухали. Кошти сироти отримали, а місто навіки залишилося зі славою першої сцени, де виступав Шопен".

Любов навіть по нотах не зіграти… Згодом композитор виїхав до Парижа, де його очікувало нове життя. У густо наповнених парфумами і димом сигар салонах його очікувала слава. У 22 роки Фредерік дав свій перший сповнений успіху концерт. Але надалі Шопен не тішив паризьку публіку виступами. Більше грав у невеличких компаніях польських та французьких аристократів. На одній із салонних зустрічей Шопен познайомився з братами Водзінськими. Їхня юна сестра Марія незабаром заручилася із композитором.

До цього у хлопця вже був роман зі студенткою варшавської консерваторії. Проте Марія була мила привітна і така юна. Дівчина захоплено ловила кожне слово Фредеріка, який уже був у передчутті майбутнього сімейного щастя. Вони заручилися у Дрездені. Але згодом батьки шляхтянки, дізнавшись про хворобу нареченого, змушують Марію відмовитися від заручин. Через кілька місяців дівчина виходить заміж.

Шопен розчарований. Проте восени 1836 року на нього чекала доленосна зустріч з письменницею Жорж Санд (Амандін-Люсі-Аврора Дюпен-Дюдеван) скандальною жінкою, яка носила чоловічі костюми, курила, лаялася і поводилася як чоловік. На той час це було щось неймовірне. Шопену — 28, мадам Аврорі — 34. за її плечима цілий шлейф амурних походеньок. Фредерік теж вважає себе добрим ловеласом. Вони закохані, молоді та по-своєму щасливі. Вісім років вони прожили у Ноані, в родовому маєтку Жорж Санд.

У 1838 разом з коханою та її дітьми від першого шлюбу Фредерік їде на Мальойорку. Погана погода та постійні сварки позначилися на його здоров’ї. він потерпає від туберкульозу. Його відносини через сварки Жорж Санд із ним та дітьми уже переживають агонію, як і сам композитор.

Востаннє він зіграв для англійської королеви Вікторії в листопаді 1848 року. До Парижа повернувся геть знесиленим. За ним доглядала сестра Людвіка, яка приїхала до брата з Польщі. 17 жовтня 1849 року в парижській квартирі на Вандомській площі обірвалася нитка життя музичного генія.

Шопенівська слава містечка першого концерту. У 1897 році на кошти великого меломана та прихильника творчості Шопена Віктора Магнуса у Душніках Здрою було відкрито облесік композитора, на якому по латині написано: "Фредеріку Шопену, який у 1826 році презентував у Душніках високу культуру, шляхетний характер, цей пам’ятник поставив з дозволу міської влади поляк поляку".

Сьогодні про перебування композитора у Душніках Здрою нагадують кілька пам’ятних таблиць, два пам’ятники, його іменем названі джерело мінеральної води, дві агротуристичні садиби, алея, знаний будинок у центрі міста, де відбуваються різні імпрези, та шикарний готель. З 1946 року в місті у першій половині серпня проводиться міжнародний шопенівський фестиваль, взяти участь у якому, неабияка честь для кожного піаніста. Тут засвічуються майбутні зірки світової слави, яким потім аплодують, як колись Шопену, вдячні меломани у найбільших концертних залах світу.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Душнікі Здрой
Джерело: Kurier Galicyjski для Коломия ВЕБ Порталу
Фото Галини Плугатор та з архіву
Обговорити на форумі