друкувати


Збудували? Тепер уведіть в експлуатацію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-23 06:03:36
Будуватись ніколи не було легко. Але, рік за роком, стягнувшись поволі на цеглу, дерево й інші матеріали, люди за кілька років таки перебираються – якщо не в цілком готову хату, то бодай у одну викінчену кімнату. А це означає, що людина стає власником окремого житла, яке, за законом, має бути уведене в експлуатацію. Так само мають бути узаконені й нежитлові будівлі – кожна за своїми правилами.

Саме для цього й створені інспекції та відділи з контролю за будівництвом, який у Коломиї очолює Йосип ЯВОРСЬКИЙ. 8 жовтня 2008 року уряд прийняв постанову про введення в дію завершених будівельних об’єктів незалежно від їх форми власності. Там з’явилось багато цікавих моментів і відмінностей.

Про це розповідає перший заступник голови обласної інспекції контролю за будівництвом Василь РУДНИЦЬКИЙ.

- Раніше об’єкти приймались в експлуатацію за розпорядженням органу місцевого самоврядування. А тепер наказом призначається комісія інспекції архітектурно-будівельного контролю. Також має бути відповідно оформлена заява з низкою документів – для реєстрації заяви і прийняття її до розгляду. У попередньому положенні про порядок прийняття об’єкта в експлуатацію теж ішлося про деякі документи. Але є нововведення. Зокрема, обов’язковим є висновок комісії про здачу об’єкта в експлуатацію. Для цього забудовнику треба звернутись до інспекції. Також необхідним є технічний паспорт будови і закладання проектної документації до страхового фонду. Правда, за цим доведеться їхати аж до Львова, хоча буде ініціюватись створення філії страхового фонду в обласному центрі. Не підлягатиме страхуванню індивідуальне житло, об’єкти громадського призначення визначеної площі та деякі інші об’єкти.

Змінився і перелік осіб, які можуть очолювати приймальну комісію. Раніше це міг бути голова адміністрації, його заступник чи сільський голова. А тепер головою приймальної комісії має право бути або замовник будівництва, або генеральний забудовник, або представник страхової компанії – при умові, якщо застраховано кошти будівництва.

Є перелік робіт, які передбачають прийняття об’єкта в експлуатацію. Термін діяльності комісії – 10 днів. Цікавий нюанс – якщо хтось із членів комісії не підписав акт про здачу об’єкта в експлуатацію і протягом трьох днів не обґрунтував своє рішення згідно з чинним законодавством, тоді об’єкт може бути прийнятим і без того одного підпису. А необґрунтована відмова підписати акт буде вважатись корупційними діяннями. Після підписання акта, інспекція з архітектурно-будівельного контролю видає свідоцтво встановленого зразка. Протягом трьох днів після цього інспекція повідомляє органи місцевого самоврядування і статистику про прийняття в експлуатацію нового об’єкта.

Одразу виникає запитання: а як бути зі збудованими ще до 1990 року будинками і досі не узаконеними? Тут є два шляхи вирішення проблеми: або в судовому порядку, якщо є право власності на землю під будинком, або шляхом виготовлення усіх необхідних для цього документів(звісно, це дуже дорого вартісний варіант).

Детальніше про нові законодавчі норми з конкретними відповідями на актуальні запитання ми повідомимо додатково.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі