друкувати


Польські горяни живуть найдовше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-23 12:26:03
Незважаючи на погіршення екологічної ситуації та світову фінансову кризу, в Польщі значно зросла кількість довгожителів серед горян.

Після них довголіттям можуть похвалитися горяни Колумбії та кавказька аксакали. Про це заявив Діаріуш МУХА, професор вищої професійної школи у Новім Таргу. Разом зі своїми студентами він вивчав життя 50 найстарших людей Польщі. Виявилося, що вплив на тривалість життя найбільше має генетика. А поміж горян довгожителів ніколи не бракувало. Отож і їхні діти та внуки також топчуть землю не один десяток літ.

Велике значення має чистота гірського повітря, споживання екологічно чистих продуктів, рухова активність та важка праця. Без двох останніх чинників в горах просто не обійтися. Щодо їжі то у більшості мешканців гірських поселень світу переважають сири, молоко, чорний хліб. Чимало людей вважають, що горяни небайдужі до алкоголю, проте ті, хто дожили до понад 80 років, кажуть, що вживали алкоголь у розумних кількостях. До речі, за дослідженнями професора МУХИ, довгожителі мало або майже не зверталися до лікарів та не вживали ліків.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі