друкувати


90 років з дня введення реєстрації шлюбу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 05:21:06
20 лютого 1919 року Раднарком України видав декрет про цивільний шлюб і ведення книг актів громадянського стану. З цього часу церковні обряди втратили юридичну силу, а держава взяла на себе реєстрацію сімейних відносин.

Проголосивши на початку минулого століття повну рівність чоловіка і жінки, радянська влада з наснагою взялася і за реформування інституту сім'ї. Оскільки церкву в той час активно намагалися відокремити від держави, було прийнято рішення - реєстрацію шлюбу віддати держорганам. Так були створені загси.

Проте абсолютної відмови молодятами від вінчання це нововведення не привело. Віруючі вінчались і в радянський час. А ось в 1990-і це навіть стало модно. Щоправда, як відзначають представники церкви, зараз сімейні пари рідше звертаються за благословенням, ніж, приміром, 10 років тому. Але, головне, не всі розуміють суть цього таїнства.

"Більшість подружжь приходять до церкви вінчатися, тому що вважають це красивим, модним, - коментує настоятель Кирилівської церкви отець Віктор. - Але ж суть вінчання - отримати благословення у Бога на дітородіння".

До речі, православна церква вінчає тільки зареєстровані державою шлюби. А держава в свою чергу не додає офіційного статусу вінчання в церкві.

Тут варто відзначити, що споконвічно словосполучення "цивільний шлюб" означало - зареєстрований державою. При цьому підкреслювалося: тільки така форма відносин породжує права і обов'язки подружжя. У новому сімейному кодексі України держава фактично зрівняла у правах "цивільний" (тепер так називають незареєстровані відносини) і законний шлюби.

Кількість же українців, які віддають перевагу неофіційним відносинам, за останні кілька років тільки збільшується. Чому?

"По-перше, незареєстрований шлюб не накладає певних моральних зобов'язань, - пояснює психолог, редактор журналу" Практична психологія "Олександр ГУБЕНКО. - Друга причина - і зараз вона, мабуть, найважливіша - нема матеріальних умов для створення сім'ї".

Та й неофіційними відносинами вже нікого не здивуєш. Суспільство звикло, а вирішувати - чи потрібен штамп у паспорті, який для багатьох уже став атавізмом, особиста справа двох, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі