друкувати


Коломия.com, або Яке під’єднання обрати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 03:08:02
Інтернет поглинув світ. Розмаїття сервісів інтернету змушує дедалі більше людей користуватися послугами всесвітньої мережі. Молодь качає музику і фільми, старші люди здійснюють покупки через інтернет, пенсіонери слідкують за станом своїх депозитів у банку. Величезна кількість користувачів мережі із захопленням пірнають у світ онлайнових ігор. День у день мільйони людей спілкуються в мережі в реальному часі з відеозв’язком. Від шалених темпів оперезання планети мережею не відстає і Коломия.

У нашому місті й районі існує можливість під’єднатися до інтернету більшістю відомих людству способами за доступними цінами. А в найближчому майбутньому в Коломиї можна буде користуватися безпровідним (Wi-Fi) інтернетом на вокзалі, автостанції, в різних кафе, площах та парках міста. Наявність у нашому місті близько 10 провайдерів тільки сприяє поліпшенню якості та зниженню цін. Щороку інтернет у Коломиї дешевшає мало не вдвічі. У зв’язку з кризою дехто з провайдерів знизив ціни вже втричі.

Отже, ви купуєте комп’ютер чи вже купили, але ще не під’єдналися до мережі. Найкраща порада в такому випадку: не кваптеся. За будь-яких умов ретельно вивчіть це питання, адже за інтернет, який ви отримаєте, доведеться платити свої кровні гроші. Те, який інтернет встановити найвигідніше, залежить від багатьох чинників. Визначтеся також, для чого вам інтернет і чи потрібен він вам узагалі. Якщо ви живете безпосередньо в Коломиї, то тут уже прокладено достатньо ліній і практично всі вулиці міста забезпечуються різноманітними способами під’єднання. Та якщо ви проживаєте в приміських селах, то тут вибір невеликий. Можна встановити супутникову антену і в додаток до швидкісного інтернету отримати 400-500 каналів супутникового телебачення. Та спеціалісти не радять використовувати такий інтернет, якщо є альтернатива. Адже ціни тут непомірно високі.

Ще один варіант – dial-up, тобто додзвін. Це один із найстаріших способів під’єднання, який для передачі інформації використовує телефонні лінії. У зв’язку з тим, що це комутоване під’єднання, у вас завжди буде зайнятий телефон. При такому під’єднанні часто трапляються обриви зв’язку. Ну а швидкість передачі даних одна з найнижчих, що не дозволяє передавати, чи отримувати великі об’єми інформації. Такий інтернет зручний для перегляду сторінок, і якщо вам потрібно тільки це, то ви можете розраховувати на 50 гривень у місяць.

Також у Коломийському районі з травня минулого року працює технологія CDMA. У місті встановлена вишка, яка покриває територію діаметром 30 км. Люди, чиї домівки потрапили в поле дії вишки, можуть користуватися бездротовим інтернетом по Коломиї і району, а також у інших містах України. Зона покриття щомісяця збільшується. Тому, можливо, майбутнє бездротового інтернету України саме за цією технологією. До того ж мінімальна абонплата – 15 гривень на місяць.

Мало хто знає, що в Коломиї встановлено майже двадцять точок доступу Wi-Fi. Це зони 100-150 метрів у діаметрі, в яких можна користуватися бездротовим інтернетом технології Wi-Fi. Щоб під’єднатися, вам потрібен ноутбук з відповідним модемом (майже всі сучасні ноутбуки обладнані такими модемами) та логін і пароль, які видасть провайдер, якщо ви зареєструєтесь у нього.

А найпоширенішим способом під’єднання до інтернету в Коломиї і деяких селах району стала технологія ADSL. Дана технологія для передачі інформації використовує цифрові телефонні лінії. Не комутована, а тому може мати швидкість до 4 Mbit/сек. Та й телефон ніколи не зайнятий.

Ще можна під’єднатися за допомогою кабельного телебачення. За такого під’єднання ви отримаєте непогану швидкість, тільки ціни не надто втішать ваш гаманець.

Поцікавтеся, можливо у вашому під’їзді прокладена локальна мережа. У багатьох будинках ентузіасти створюють такі мережі. Інтернету в мережі може й не бути, зате, залежно від кількості комп’ютерів, ви отримуєте доступ до великої кількості інформації. А дехто з таких ентузіастів під’єднується до швидкісної лінії інтернету і розподіляє цю швидкість між усіма користувачами мережі.

Коли ви визначитеся із способом під’єднання, розберіться з тарифними планами. Існує оплата за кількість отриманої і переданої інформації, а також безлімітна. Часто, обравши оплату за кількість інформації, люди дивуються, що через деякий час у них падає швидкість. Це пов’язано з тим, що провайдер надає вам енну кількість гігабайтів на місяць на певній швидкості, яку ви оберете. Коли ж ви скачаєте відповідну кількість інформації, швидкість падає, поки ви не заплатите за наступний місяць. До того ж, якщо скачуєте більше, ніж дозволяє провайдер згідно з обраним вами тарифним планом, то за кожний понаднормовий мегабайт ви сплачуєте певну кількість копійок. Якщо вас це не влаштовує, краще оберіть безлімітне під’єднання.

У багатьох сім’ях родичі працюють за кордоном. У людей виникає потреба у спілкуванні, а за допомогою інтернету ви можете бачити свого співрозмовника незалежно від того в якій країні світу він перебуває. Саме тому найчастіше користувачі обирають швидкості 512 kbit або 1 mbit, яких більш ніж достатньо для такого спілкування. Для порівняння на швидкості 512 kbit фільм в хорошій якості можна скачати за 8 годин і за 4 години на швидкості 1 mbit. В Коломиї користування такими швидкостями коштує 85-120 гривень на місяць для 512 kbit і 135-175 гривень для 1 mbit.

На останок хочу додати, що язик мій – не ворог мій, а хороший помічник у вирішенні багатьох питань. Тому при впевненому підході до такої проблеми, як під’єднання до інтернету, ви неодмінно оберете найзручніший та найвигідніший для вас спосіб. А тоді відчуєте себе частиною нестримного світу, який з божевільною швидкістю прямує у майбутнє.

Джерело: Коломийська правда для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі