друкувати


Ох, застрягнемо… роздуми в день народження… ліфта

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 02:53:57
Видиратися пішки на висоту 15-20 метрів по стрімких сходах. Щодня долати, віддихуючись, начебто малу, але ж таку важку відстань було до 20 лютого 1872 року справою звичною. Та цей день став знаменним: у США було запатентовано електричний ліфт. Розпочалася нова ера.

Хоча, цілком ймовірно що й до цього часу люди якось собі радили. Радять і дотепер. Особливо в Україні, де навіть зайти у деякі ліфти є справою, що прирівнюється до подвигу. У зв'язку із кризою в Івано-Франківську про стан ліфтів трохи призабули. Поїздити ліфтом спробувала й кореспондент Коломия ВЕБ Порталу.

…Тьмяна лампочка заледве освічує прокурену і понищену кабінку старенького ліфта, в якій є абсолютно не почуваюся в безпеці. А ще з підняттям на кожний наступний поверх гримить так, ніби тут, вже і зараз мають розпочатися бойові дії. "А що як ми застрягнемо, а чи доїду я доїдемо живими, - зринають у підсвідомості думки, що примушують багатьох не особливо сміливих людей вийти ще задовго до потрібного поверху. - Краще пройтися пішки, аніж їхати у такій розвалині". А тисячі івано-франківців, а найбільше людей старшого віку та маленьких дітей їздять цим у багатьох випадках просто небезпечних траспортом.

Фахівці кажуть, що згідно з нормами ГОСТу термін експлуатації ліфта становить 25 років. На жаль, у місті є ще достатньо ліфтів, які використовуються і 30 і навіть 35 років, а тому проїзд на такому з дозволу сказати транспорті становить певну небезпеку. Для таких ліфтів потрібна заміна, модернізація, або капітальний ремонт.

Та кому ж його робити, коли не вистачає електромеханіків. На одного робітника припадає обслуговування понад 50 ліфтів, а зарплата майстрів, звісно, залишає бажати кращого. Отож, не дивно, що, коли ви застрягли в ліфті, то "визволення" доведеться чекати не одну годину. Адже, окрім вас, можливо, ще хтось застряг на другому кінці міста.

Залишає бажати кращого і зовнішній стан вертикального транспорту: вирвані алюмінієві планки, пороги, зняті гальмівні котушки, а то й розбиті електродвигуни. Такий нині стан десятків ліфтів. Слава Богу, що протягом останніх років самі мешканці багатоповерхівок почали дбати про свій будинковий транспорт та міцно закривати двері на технічний поверх. Небезпечним є й те, що чимало зловмисників палять пластмасові стелі й решітки. А це може призвести до найстрашнішого: коли раптом ліфт застрягне, можна вчадіти.

Кілька років тому з міського бюджету було виділено гроші для ремонту ліфтів. У першу чергу поміняли ті, які не працювали роками, або проїзд в яких уже очевидно небезпечний. Зрештою, питання про їхній стан ставилося свого часу навіть на рівні Кабміну, розпочиналися певні програми, які досі залишаються на рівні старенького ліфт в одному з будинків на околиці Івано-Франківська.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі