друкувати


Вся правда про контактні лінзи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 02:03:27
Носінням контактних лінз нікого не здивуєш. Вони справді мають переваги перед окулярами. З власного досвіду можу сказати, що добре підібрані контактні лінзи перш за все, зручні: не б’ються, не опускаються на ніс, під час сильного морозу не покриваються інеєм, у них можна купатися в річці чи приймати ванну.

Крім того, нікому не конче розказувати про вашу маленьку таємницю. Фахівці теж стверджують, що контактні лінзи забезпечують вищу гостроту зору, підсилюють чіткість зображення й, відкриваючи периферійний огляд, не звужують сприйняття навколишнього простору. У добре підібраних лінзах людина з ослабленим зором почуває себе легко й комфортно. Лінза має сидіти рухливо й вільно, не перекриваючи доступу слізної рідини до роговиці ока. Тобто між лінзою й роговицею має утворюватися рідкий простір, що складається із чистої сльози.

Для підбору лінз сьогодні застосовують комп'ютерну діагностику. "Розшифрувати" комп'ютерні показники: точно визначити діоптрії й параметри, що відповідають будові ока, може тільки досвідчений офтальмолог. До речі, комп’ютерну діагностику можна зробити і в Коломиї.

Отже, ви вирішили змінити свої окуляри на контактні лінзи, та все ж маєте сумніви. Від когось краєм вуха почули, що вони погіршують зір; є стороннім предметом в оці, а тому стають причиною різних ускладнень, пов'язаних із зором; викликають алергічні реакції, кон'юнктивіти, набряки. Насправді таке може відбуватися лише за умови неправильного догляду за лінзами, недотримання гігієнічних вимог та правил користування лінзами. Помічено, що при регулярному носінні лінз зір якщо не поліпшується, то принаймні стабілізується, чого не можна сказати про окуляри.

Традиційні лінзи використовують протягом багатьох місяців, але їх недолік - це обов'язковий серйозний догляд. Інший вид м'яких контактних лінз - лінзи планової заміни, тобто ті, які часто міняються. Вони бувають терміном на 3 місяці, 1 місяць, 2 тижні, 1 тиждень й 1 день. Ефект одноденних лінз у тім, що ви відносили їх один день і викинули. Вони завжди новенькі, чисті, не потрібен постійний догляд.

За вартістю комплект контактних лінз планової заміни на рік носіння, звичайно, значно дорожчий від традиційних. За режимом носіння лінзи бувають: денного носіння (зі зняттям на ніч); продовженого носіння (від декількох днів до 1 місяця безперервного носіння без зняття на ніч); гнучкого носіння (іноді можна залишити на ніч).

Щовечора кожну лінзу треба очищати: покласти на долоню, капнути в центр лінзи спеціальний розчин і подушечкою пальця протягом 20 секунд промити. Потім на ніч помістити в стерильний розчин для зберігання лінз. Контейнер для зберігання лінз потрібно утримувати в чистоті. Його бажано міняти 3-4 рази на рік. Для промивання й зберігання лінз можна використати спеціальні розчини фірми "Bausch and Lomb", універсальні розчини "Solo" й "Multіplus". Раз на місяць лінзи варто чистити спеціальними таблетками. Одну таблетку розчиняють у розчині, й залишають у ньому лінзи на один день, потім лінзу промивають і на ніч опускають у розчин.

Одягати контактні лінзи ви навчитеся не зразу. Особисто в мене спочатку цей процес забирав півгодини, та через декілька днів вистачало декількох хвилин. Наводжу деякі рекомендації. Сядьте зручніше й розслабте очі. На подушечку вказівного пальця правої руки покладіть лінзу денцем униз. Широко розплющте око за допомогою пальців лівої руки: вказівним пальцем підніміть верхнє віко, великим - відтягніть униз нижнє. Зафіксуйте пальцями вії. М'яким рухом прикладіть лінзу до центру ока. Лінза також має "погану звичку" падати під час одягання, тому робіть це над столом.

Є й низка застережень. Не варто перебувати в прокуреному й задимленому приміщенні. Оберігати очі в лінзах від лаків, дезодорантів й інших ароматизованих засобів. Робити маски, користуватися кремом потрібно тоді, коли очі вільні від лінз. А от підфарбовувати повіки й вії краще, коли ви вже одягли лінзи. Пам'ятайте: очі в лінзах не переносять пилу. Він забруднює лінзи. Не варто носити лінзи під час хвороби, особливо якщо вона супроводжується високою температурою.

Автор: Оксана РОМАНЕНЧУК
Джерело: Коломийська правда для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі