друкувати


Google Earth: таємні польоти безпілотників США

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-19 05:08:03
Зображення з Google Earth довело, що США в 2006 році здійснювали таємні польоти безпілотними літаками з авіабази Шамсі в Пакистані. "На зображенні, якого більше немає на сайті, але яке опинилося у розпорядженні пакистанської англомовної щоденної газети The News, відображено три об'єкти, схожі на беспілотники Predator, поряд з ангаром в кінці злітно-посадочної смуги.

The Times також має в своєму розпорядженні копію цього зображення, координати якого підтверджують, що це база Шамсі... приблизно у 200 милях на північний захід від пакистанського міста Кветта", - пише The Times.

Журналістське розслідування виявило, що ЦРУ таємно використовувало базу Шамсі, щоб запускати безпілотними Predator для спостереження за бойовиками Аль-Каїди і Талібану вздовж кордону з Афганістаном та атак по ньому.

Американські війська використовували авіабазу в 2001 році, але пакистанський уряд заявив в 2006 році, що американці покинули базу. Обидві сторони з тих пір неодноразово заперечували, що Вашингтон використовує або використовував пакистанські бази для запуску безпілотників. Пакистан також вимагав від США припинити удари безпілотників по його територіях, які почастішали в 2008 році, зруйнувавши декілька важливих об'єктів і знищивши безліч мирних жителів, інформує видання.

На нинішньому зображенні Шамсі з Google Earth, поза сумнівом, відображена та ж злітно-посадочна смуга, що і на карті 2006 року, повідомляє газета. На зображенні не видно безпілотників, але можна розгледіти декілька нових будівель та інших об'єктів, побудованих після 2006 року, включаючи ангар, де здатні розміститися три подібні літальні апарати, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі