друкувати


РТІЦ та Український жіночий фонд впровадили новацію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-19 03:54:14
Рік тому на Прикарпатті розпочали підтримку жіночих ініціатив у галузі сільського зеленого туризму на івано-франківській Бойківщині.

Новацію впровадив регіональний туристично-інформаційний центр за сприяння Українського жіночого фонду. "Для представниць сільських громад Долинського та Рожнятівського районів, Болехівської міськради, було проведено круглі столи та тренінги, де виступали податківці, санепідеміологи, представники пожежної інспекції, районних рад та адміністрацій", - каже Коломия ВЕБ Порталу Наталія ГАСЮК, одна із координаторок проекту, начальник управління туризму Івано-Франківської ОДА.

Під час навчання жінкам розповідали про різні нюанси започаткування власної справи в сфері сільського зеленого туризму та обслуговування туристів. Зацікавлені бойківські жінки були й виступом представниці турфірми, яка з практичної точки зору розповіла, що би вони хотіла бачити при співпраці з такими садибами. Згодом для майбутніх бізнес-леді було організовано навчальний тур до діючих успішних садиб на території Яремчанської міської ради, в рамках якого, зокрема, були відвідані приватні садиби, власниці яких також починали з нуля. Сьогодні до їхніх господи приїжджають туристи з усієї України, близького й далекого зарубіжжя.

"За результатами проекту ми розмістили інформацію про 12 бойківських садиб в Інтернеті. Їхнім власницям видали сертифікати, які підтверджують готовність приймати туристів. Садиби мають базовий рівень без присвоєної категорії та першу, другу й третю категорії, - розповідає Наталія Гасюк. - Більшість хат Бойківського краю, на відміну від вже "розкрученої" Яремчанщини, на сьогодні мають базовий рівень або першу категорію і розраховані на невибагливих туристів".

На рівень вплинуло багато факторів. Це й наявність в кожній кімнаті телевізора, санвузла, додаткового умеблювання і т ін. Проте треба із чогось треба з чогось починати. І нехай через рівень й ціни будуть помірнішими, зате бойківчанки зможуть забезпечити відпочинок студентів чи, скажімо, молодих пар, яким не потрібно вишуканого комфорту та особливих послуг. Згодом прикарпатки рівень своїх господ поступово покращуватимуть.

- Я особисто радію, що люди почали між собою спілкуватися, обмінюватися досвідом, - продовжує пані Наталя. - Адже такий цікавий край як Бойківщина ще донедавна був маловідомим з туристичної точки зору. Туди мало хто їхав. Хоча, звісно, у старших людей він асоціюється із Мізунським санаторієм, який, на жаль, вже давно не діє, з мінеральною водою, яка поступово знову набуває популярності.

Наразі знаним на Долинщині є село Мислівка завдяки тому, що там знаходиться база відпочинку "Бескид" дуже високого рівня, Лолин через музей Івана Франка, Вигода із "Карпатським трамваєм" та Вишків з його нескладними лижними трасами, на Болехівщині - Бубнище зі скелями Довбуша. Допоможуть сільському зеленому туризму ініціативи з ознакування піших зелених маршрутів.

На Рожнятівщині маємо Горгани, куди люблять їздити поляки. Для них це історичне місце, бо через цю територію колись проходив кордон. Проте в Осмолоді маємо, на жаль, тупикову дорогу. Та й взагалі транспортне сполучення залишає бажати кращого. Адже автобус там може їхати два рази на день: уранці й ввечері. А якщо їхати своєю автомашиною, то можна її добряче попсувати. Перешкодою для розвитку зеленого туризму на Бойківщині ще донедавна була є й ментальність місцевого населення, яке звикло до чужих ставитися з осторогою. Проте це вже відходить в минуле.

На думку ініціативного начальника управління туризму ОДА, справа зеленого туризму розпочне вповні розвиватися. Для цього потрібно ще багато праці. Варто би їздити на різноманітні виставки, презентувати, нехай і недорогі, але з національним колоритом садиби, влаштовувати на дні села прийоми журналістів, виставки у школах, клубах та Народних домах. Бо часом людям навіть не потрібні гроші, а увага, яка робить іноді більше, аніж великі кошти.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі