друкувати


Українці стали менше купувати побутову техніку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-19 03:07:38
У минулому році продаж побутової техніки та електроніки, за оцінками GfK Ukraine, зросли всього на 10,1%, до 37,9 млрд грн. Самим невдалим для ринку виявився IV квартал, на який зазвичай припадають найбільші продажу техніки. В умовах кризи споживачі спробували врятувати свої заощадження в супермаркетах електроніки, але підвищення цін ритейлерами знизило ажіотаж.

Обсяг продажу побутової техніки і електроніки в 2008 році склав 37,9 млрд грн, оголосила у вівторок GfK Ukraine. Річний приріст, таким чином, становить усього 10,1%, що стало одним з найнижчих показників за останні кілька років. Зниження темпів зростання обумовлено падінням продажів в IV кварталі, на який традиційно припадає пік активності покупців . "Якщо зазвичай зростання продажів у грудні становить 100-120% по відношенню до грудня попереднього року, то в 2008 році - лише 50%", - говорить керівник прес-служби мережі "Домотехніка" Євген БАБИЧ.

У Unitrade Group відзначають, що останній квартал 2008 року супроводжувався поперемінно сплесками і зниженням споживчої активності. "У жовтні в умовах набираючої обертів економічної кризи українці поспішили врятувати свої заощадження в супермаркетах цифрової електроніки .- кажуть у департаменті аналітики Unitrade Group .- Але стрімке зростання курсу долара змусило продавців підняти ціни на техніку на 40-60%, і вже в листопаді споживча активність значно знизилася ".

Криза вплинула на структуру продажів техніки. За рік найбільші темпи росту показала фототехніка - на 40,1%, до 1481 млн грн, дрібна побутова техніка - на 15,2%, до 2,27 млн грн і велика Биттехніка - на 12,5%, до 8,79 млн грн. Керівник напрямку побутової електроніки та фото GfK Ukraine Володимир ЛЮДВІКОВСКИЙ відзначає, що якщо в 2007-м-початку 2008 року був бум на відеотехніку, то за підсумками минулого року можна говорити про зміщення попиту на користь фототехніки. "Причому найбільшим попитом користуються моделі нижнього цінового сегменту - $ 100-150 за одиницю. За прогнозами наших аналітиків, в цьому році ринок цифрових фотоапаратів скоротиться на 50%", - відзначає провідний спеціаліст з PR групи компаній "Фокстрот" Олена МИХАЙЛОВСЬКА. Лідерами падіння в IV кварталі стали IT - на 30,2%, до 2077 млн грн, офісне обладнання - на 24,8%, до 293 тис. грн та телекомунікаційне обладнання - на 22,7%, до 1,87 млн грн. "У першу чергу постраждали продажу телекомунікаційного обладнання та IT. На першому місці по продажах у нас залишаються РК-телевізори - відбувається заміна застарілих моделей", - говорить Євген БАБИЧ.

IV квартал став провальним навіть для продавців мобільних телефонів, що традиційно збільшують продажі в передноворічний період. Їх продажі в порівнянні з III кварталом впали на 18%, компанії змогли реалізувати лише 1,8 млн мобільних пристроїв. "На ринок вже давно не виводилися телефони з принципово новими функціями, а старі моделі вже не можуть виступати двигунами зростання", - говорять в Unitrade Group. Але найтяжчий час ще попереду, вважає керуючий директор української філії "Евросеть" Денис ХРУСТАЛЬОВ: "Я припускаю, що може статися кілька банкрутств і закриття багатьох торгових точок. До літа кількість магазинів скоротиться вдвічі, а дистриб'юторів - втричі", повідомляє Комерсант.

Обговорити на форумі