друкувати


Уряд витрачає останні кошти з державної казни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-19 11:09:38
Обсяг коштів, які знаходяться на єдиному казначейському рахунку, впав до шестирічного мінімуму. В казні майже немає грошей. В Мінфіні це називають "нормальним виконанням бюджету. Обсяг коштів, які знаходяться на єдиному казначейському рахунку, впав до шестирічного мінімуму. За даними Держказначейства, станом на 15 лютого у держави на рахунку залишалося всього 2,4 млрд. грн., тоді як ще в початку лютого залишки сягали 8 млрд грн.

Трохи збільшити рахунок вдалося лише завдяки рекордному з початку року продажу ОВДЗ - на 1 млрд. грн., що вже дозволило опозиції звинуватити Кабінет міністрів у "включенні друкарського верстата" і злочинному витрачанні коштів місцевих бюджетів.

13-15 лютого витікаюче сальдо ЄКР було на мінімальній відмітці з 2003 року - 2,471 млрд. грн. При цьому обсяги залишків на рахунку різко скоротився саме в лютому. Якщо в січні середній залишок коштів на ЄКР був не нижчий 6,296 млрд грн., то в лютому впав майже з 8 млрд. грн. (дані на початок місяця). Об'єм коштів в межах 1,7-2,7 млрд. грн. залишався на ЄКР майже півроку в 2003-му. Починаючи з 2004 року він постійно зростав - найбільший рівень в 18,5 млрд. грн. був досягнутий в 2006 році. Незвично різке скорочення обсягів коштів сталося лише 27 грудня 2007 року - до 1,499 млрд. грн., але вже 28 грудня на рахунку було 4,169 млрд. грн.

Кошти на ЄКР виявилися мінімальними не лише в абсолютному значенні, але і у відносному. У 2003 році 2,4 млрд. грн. складали 4,4% річного доходу бюджету, в 2009 році - рекордно низький 1%. І лише продаж 16 лютого Мінфіном п'ятирічних ОВДЗ під 15,6% річних, плата за які поступила 17 лютого, дозволила уряду трохи підвищити залишки на ЄКР - до 4,059 млрд. грн. (станом на ранок 18 лютого).

У Мінфіні та Держказначействі не змогли прокоментувати різке зниження залишків на ЄКР, відзначивши лише, що "йде нормальний процес виконання бюджету". За даними казначейства, до 16 лютого з плану поточного місяця у розмірі 12,2 млрд грн. до бюджету поступило лише 4,2 млрд. грн., або 34,6%.

Цілком можливо, що скорочення коштів на ЄКР викликане перевищенням витрат бюджету над доходами. У Держказначействі цього не визнають. "Скорочення коштів на рахунку казначейства не пов'язане з тим, що витрачається більше грошей, і не говорить про наявність ризиків у виконанні бюджету", - повідомило джерело в казначействі.

Експерти ж упевнені, що уряд витрачає гроші, які залишилися у нього, не маючи реальних доходів. "Казначейський рахунок необхідний для того, щоб покривати ліквідність. У даній ситуації є гарантовані зобов'язання, але немає гарантованих доходів, тому і виникатимуть проблеми з проплатами", - стверджує директор центру "CASE-Україна" Дмитро БОЯРЧУК.

За його словами, прибуткову частку бюджету виконати неможливо, що підтверджує падіння промислового виробництва. "Хтось платитиме податки, але не в такому обсязі", - додає він. Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр ЖОЛУДЬ прогнозує, що уряду все ж доведеться урізати витрати, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі