друкувати


Важко жити, а ще дорожче вмерти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-18 02:57:20
На всі ритуальні послуги у Києві встановлені нові офіційні тарифи. Таке розпорядження столичної влади. Чиновники у Київській міській державній адміністрації вважають, що офіційні платні послуги зможуть зменшити хабарництво серед працівників кладовищ і допоможуть легалізувати доходи цвинтарів. Як це нововведення сприймають мешканці столиці? І чи передбачені пільги для малозабезпечених?

Чи стануть цвинтарі прибутковими?

Плата за ритуальні послуги існувала і раніше, просто столичні чиновники розширили цей перелік і підвищили тарифи. Таким чином вони вирішили наповнювати міську казну. Але, отримані кошти навряд чи підуть до місцевої скарбниці, вони швидше потраплять до комунального підприємства з ритуальних послуг.

"З цих надходжень до комунальних підприємств кошти можуть частково вилучатися до благодійних фондів. Контрольно-ревізійне управління має зайнятися зараз цим питанням, адже можуть бути отримані десятки мільйонів".

В адміністраціях київських цвинтарів (Берковецького, Лісового та Куренівського) нас запевнили: поки що діють старі розцінки на ритуальні послуги.

- Тарифи ще ті самі. Але ходять чутки про їх підвищення.

- Копання могили - 173 гривні, кремація 220 гривень, вінок можна купити від 80 гривень.

- Копання 243, потім табличка тимчасова ставиться, виписується посвідчення. Загалом в районі 400-500 гривень. За кремацію 220 гривень.

Тарифи на ритуальні послуги у Києві не змінювалися вже протягом 4 років і є економічно застарілими, стверджує Галина ЛЕВІНА, начальник економічного відділу управління ритуальними послугами КМДА. "Щоб утримувати кладовище, треба і сміття вивозити, і дороги ремонтувати. А цвинтарі у нас утримуються за рахунок бюджетних коштів. У нас 29 кладовищ, і половина з них закриті. Ціни зростуть десь у середньому в 3 рази. Сподіваємося, підприємства будуть прибутковими, а не збитковими".

"Важко жити, а ще дорожче вмерти", - говорять у Львові

У середньому одне поховання для родичів і близьких померлої людини обходиться щонайменше 4 -5 тисяч гривень. Торік на Львівщині померли 35 тисяч людей. Щодня у Львові ховають 10-12 осіб.

Місце на діючому цвинтарі у Львові офіційно коштує 1209 гривень. Послуги вантажників 350 гривень, вінки від 60 гривень і далі, домовини – 600-700 і далі, дерев’яний хрест – 140, дрібна атрибутика – 150, а ще бальзамування, капличка, священик, однак це за бажанням родини.

Окрім цього, існують неофіційні тарифи, і їх ніхто на жодному цвинтарі не відміняв. Хочеш ближче місце до дороги, залишити ще місце одне поруч з рідною людиною - треба домовлятися.

Львівська міськрада не планує збільшувати тарифи на ритуальні послуги, щоб у такий спосіб подолати хабарництво.

Натомість мерія готує комплексну програму благоустрою львівських цвинтарів."Але ми не будемо збільшувати тарифи, а будемо поліпшувати цю сферу діяльності", - зазначив Валерій САМОЙЛЕНКО, начальник відділу благоустрою міськради.

Водночас місто має великі проблеми з пошуком землі під новий цвинтар. Адже на Голосіївському кладовищі, де сьогодні ховають львів’ян, поховання може здійснюватися ще лише 2-3 роки. Нині мова йде про ділянку у Жовківському районі. Мерія провела серед городян опитування щодо їхнього ставлення до будівництва крематорію у місті, але переважна більшість висловилась проти.

"Після бійки кулаками не розмахують"

Якими б не стали з правової точки зору рішення столичної влади щодо розцінок на ритуальні послуги, їх ухвалили, і масових протестів городян не було, зазначає юрист Владислав АНДРУЩЕНКО. А "після бійки кулаками не розмахують". "В законі сказано: якість, ціну, інші інтереси споживачів можна відстоювати, коли тарифи ще формуються. А в нас зворотного зв’язку поки немає. Пікети зараз не є дійовим засобом реагування на підвищення різних тарифів".

Після запровадження нових розцінок на ритуальні послуги столична влада планує отримати більше 14 мільйонів гривень від міських кладовищ, стверджують у Київській міськдержадміністрації. Крім запровадження нових тарифів, київські чиновники встановили й окрему плату за в’їзд на цвинтарі. Автівкам, які не були задіяні у похованні, доводилося платити 10 гривень. Сьогодні столична прокуратура скасувала це рішення.

Обговорити на форумі