друкувати


Від вогню врятує Агафія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-18 01:54:49
Сьогодні християнський світ віддає шану мучениці Агафії, яку ще вважають захисницею від вогню.

У святих переказах написано, що дівчина, яка була дочкою багатих батьків-християн, жила у третьому столітті нашої ери у місті Палермо на Сицилії. З дитинства пізнавши Христа, вона вирішила присвятити себе служінню Йому. Одного разу чарівну юнку побачив правитель міста Квінтиніан і захотів зробити своєю наложницею. Але згодом, почувши про те, що багата спадкоємиця сповідує християнство, послав своїх воїнів, щоби привели її на суд.

Та ніякі погрози і вмовляння не змусили дівчину відректися від Христа. Тоді жорстокий правитель цілий день її катував, а вночі Агафії явився святий апостол Петро і зціляв рани. Квінтиніан шаленів та вигадував усе страшніші муки. Але Агафія уперто мовчала, тоді кати поклали оголене тіло діви-мучениці на розпечені гострі черепки. У час цих катувань в місті почався землетрус, і налякані мешканці міста прибігли до Квінтиніана, благаючи припинити тортури дівчини. Її вкинули у темницю, де вона незабаром віддала Богові душу.

Через рік після смерті Агафії у місті почалося виверження вулкану Етна. Люди були насмерть перелякані. Навіть язичники зрозуміли, що це помста з неба за муки невинної дівиці. Християни тим часом побігли чимдуж до гробниці мучениці та почали благати, аби вона упросила Бога не карти міста та відвернути вогонь.

З того часу свята вважається покровителькою вогняної стихії. Їй молилися господарі нової оселі, благаючи, щоб їхній дім ніколи не був знищений вогнем. Не оминала Агафія своєю ласкою і домашні вогнища, тому жінки також молилися мучениці, аби дала їм мужності, пильності й доброти для збереження ладу в хаті та родини. Під час грози, аби в хату не влучив вогонь від блискавиці, усі жінки клали поклони перед образом Агафії.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі