друкувати


Rambler дає в пошук гендиректора

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-18 01:22:57
Зникнення з поста гендиректора Rambler Media Марка ОПЗУМЕРА стало сюрпризом для багатьох. Гендиректор Rambler Media (володіє популярним інтернет-сервісом Rambler) Марк ОПЗУМЕР, контракт якого закінчується в березні цього року, залишає компанію.

При ОПЗУМЕРІ (на фото) Rambler Media вперше показала чистий прибуток з моменту IPO у червні 2005 року, але серйозно послабила свої позиції на ринку інтернет-пошуку.

Про те, що Марк ОПЗУМЕР покинув свій пост, розповіло два джерела в компанії. За їхніми словами, деяким співробітникам повідомили, що пан ОПЗУМЕР відійшов від справ. Співрозмовники розповідають, що зараз обов'язки гендиректора виконує Віталій РУДЕНКО, який раніше займав різні управлінські позиції в Rambler Media. SMS прохання прокоментувати ситуацію пан ОПЗУМЕР залишив без відповіді. Комерційний директор Rambler Media Ганна ЗНАМЕНСЬКА повідомила, що "в компанії невизначеність" і вона не знає, "чи приїде Марк ОПЗУМЕР ще раз у Москву". За словами джерела, зараз на посаду гендиректора розглядаються три кандидата. Один з них - директор з розробки та розвитку Rambler Media Аркадій МОРЕЙНІС.

Rambler Media володіє порталом Rambler.ru, інтернет-газетою Lenta.ru, сайтом порівняння товарів Price.ru, сервісом контекстної реклами "Бігун" та іншими активами. Основний акціонер - "Проф-медіа" (54,8%). Виручка компанії в I півріччі 2008 року - $ 51,7 млн.

Марк ОПЗУМЕР прийшов до Rambler Media в березні 2007 року. При ньому компанія вперше показала чистий прибуток з моменту IPO у червні 2005 року, нагадують експерти. У I півріччі 2007 року чистий прибуток компанії склав $ 6,7 млн проти збитків в $ 487 тис. за аналогічний період 2006 року. За підсумками 2007 року Rambler Media також домоглася чистого прибутку в розмірі $ 6 млн, а в I півріччі 2008 року компанія знову показала збиток у розмірі $ 487 тис.

Проте аналітики вважають, що в цілому Марк ОПЗУМЕР надав позитивний вплив на компанію. "Якщо б не зірвалася операція з продажу системи контекстної реклами 'Бігун' Google, то вплив був би однозначно позитивним", - говорить аналітик "Юнікредіт Атон" Анна КУРБАТОВА. Нагадаємо, Rambler Media оголосила про продаж 100% ЗАТ "Бігун" інтернет-компанії Google за $ 140 млн у липні 2008 року. Сама Rambler Media зараз володіє 50,1% акцій "Бігун", що залишилися 49,9% компанія збиралася викупити у ІК "Финам". Планувалося, що Rambler Media отримає за свою частку в "Бігун" $ 70,1 млн, "Финам" - $ 69,9 млн. Однак Федеральна антимонопольна система Росії відхилила клопотання Google на покупку "Бігун".

Пані КУРБАТОВА нагадує, що при Марку ОПЗУМЕРУ було запущено багато нових сервісів. На початку 2008 року Rambler Media анонсувала нову стратегію, яка мала на увазі переорієнтацію компанії з пошукового бізнесу на медійний. В рамках стратегії Rambler Media зробила редизайн сайту, запустила новий пошук, новий сервіс для перегляду відео та інше. Аналітики відзначають, що через новоу стратегію Rambler став фактично непомітним гравцем на пошуковому ринку. У жовтні 2008 року портал Rambler.ru вибув з трійки лідерів найпопулярніших пошуковиків в рунеті, поступившись своє місце пошуковику від Mail.ru. А через місяць після запуску нового дизайну портал Rambler.ru втратив ще приблизно 20% своєї ринкової частки, повідомляє Комерсант.

Обговорити на форумі