друкувати


Керівники Івано-Франківщини закликали банкірів приєднатися до "Меморандуму порозуміння"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 06:22:31
Голова обласної ради Ігор Олійник та голова облдержадміністрації Микола Палійчук взяли участь у другому зібранні робочої група з вироблення спільних дій для запобігання негативним наслідкам фінансово-економічної кризи. В чергове йшлося про погодження проекту Меморандуму порозуміння між банківськими установами області, суб’єктами господарювання та ОДА та про перспективу його підписання представниками банківських установ обласного центру.

"Депутатський корпус обласної ради занепокоєний ситуацією, що склалася у банківській сфері, зокрема щодо самовільного підвищення окремими банківськими установами кредитних ставок, неможливості отримання депозитів по завершенні терміну вкладів, збереження робочих місць банківських працівників" - зазначив голова обласної ради Ігор Олійник. - У світі борються з кризою за допомогою таких антикризових заходів, які спрямовані на захист людини, а не на поглиблення її незахищеності", повідомляє Прес-служба голови обласної ради.

Ігор Олійник закликав місцевих банкірів до доброзичливості у ставленні до своїх теперішніх і майбутніх клієнтів, бо лише разом, у співпраці з ними численні і конкуруючі між собою банківські установи можуть вибратися з непростої фінансової кризи.

Голова облдержадміністрації Микола Палійчук запевнив: "Ми готові робити рекламу тим банкам, які йдуть на зустріч людям. А тим, хто не підтримає Меморандум порозуміння, зробимо добру рекламу "в лапках".

Довідка: "Меморандум порозуміння" передбачає: банківські установи беруть на себе зобов’язання не підвищувати в односторонньому порядку процентних ставок за вже отриманими кредитами, у випадках підвищення привести їх до рівня, що діяв на момент підписання договорів; не вдаватись до послуг колекторських компаній, самостійно, спільно з позичальниками знаходити можливість вирішення тієї чи іншої проблеми до законодавчого врегулювання даного питання; не застосувати процедури вилучення майна боржників за умови погашення ними не менш як 50 % своїх місячних кредитних зобов’язань, до законодавчого врегулювання проблеми валютних кредитів; у випадку застосування механізму вилучення застави в якості погашення зобов’язань по отриманому кредиту, здійснювати стягнення виключно на заставне майно до законодавчого врегулювання проблеми валютних кредитів; застосування можливості кредитних канікул; застосування можливості пролонгації кредитів.

Суб’єктам господарювання рекомендовано взяти на себе зобов’язання: чітко дотримуватись угод із банківською установою; при виникненні фінансових проблем своєчасно звертатись до банківських установ щодо можливих шляхів врегулювання проблеми; не допускати скорочення робочих місць.

Обласна державна адміністрація зобов'язується надавати суб’єктам господарювання інформаційно-правову допомогу у фінансово-господарській діяльності; виступати посередником, при виникненні проблемних питань, між банківськими установами і суб’єктами господарювання; спільно із всіма сторонами долучатись до підготовки пропозицій щодо врегулювання актуальних проблем на центральному рівні;подавати до центральних органів влади пропозиції, вироблені спільно із банківськими установами і суб’єктами господарювання, щодо врегулювання негативних наслідків фінансової кризи на економічний потенціал області; відкрити гарячі лінії облдержадміністрації та управління Національного банку України в області для звернень у випадках підняття в односторонньому порядку комерційними банками відсоткових кредитних ставок; через засоби масової інформації повідомляти суб'єктів господарської діяльності та громадян про зміни у законодавчих актах щодо зазначеного питання.

Перше засідання робочої групи проходило 11 лютого. За умови підписання Меморандум діятиме протягом 3 місяців і є відкритим для приєднання всіх банківських установ і суб'єктів господарювання області та їх громадських об’єднань.

Водночас буде підготовлено звернення до Президента України, керівників центральних органів влади та Національного банку України щодо врегулювання проблеми погашення валютних кредитів.

Наступне засідання згаданої робочої групи відбудеться 2 березня.


Обговорити на форумі