друкувати


Л.ОРОБЕЦЬ: Адмінресурс парламенту обслуговує тютюновий бізнес

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 05:42:59
"Тютюновому лобі наразі успішно вдається використовувати для своїх оборудок адміністративний ресурс Верховної Ради – від керівництва комітетами до експертних управлінь". Про це заявила на круглому столі в "Укрінформі" народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся ОРОБЕЦЬ.

За словами народного депутата, попри підтримку нардепами 16 грудня 2008 року законопроекту №3281, що передбачав суттєве зростання акцизів на тютюн, його було успішно "поховано" в надрах профільного Комітету з питань податкової та митної політики, яким керує депутат від БЮТ Сергій ТЕРЬОХІН.

"На друге читання, що планувалося 25 грудня, проект №3281 не потрапив. Натомість в авральному порядку Науково-експертне управління ВР на 23 грудня готує висновок на інший проект – №3078, зареєстрований ще влітку", - повідомила ОРОБЕЦЬ. За словами депутата, напівзабутому проекту було надано небачену підтримку: того ж дня (23 грудня) його було розглянуто в сесійній залі, прийнято в першому читанні і через комітет ТЕРЬОХІНА "поповнено" положеннями проекту №3409-1 його ж авторства, котрий ще 16 грудня було дружно відхилено нардепами.

"У підсумку – народні обранці, не дуже вдаючись у деталі напередодні свята, замість проекту №3281, що мав радикально збільшити тютюнові акцизи, проголосували 25 грудня в другому читанні проект №3078, яким вартість сигарет збільшувалася лише на 18 копійок", – підсумувала заступник голови Єдиного Центру.

"Ще більші дива почалися потому, як депутати помітили підміну. Аби уникнути скандалу, ЛИТВИН під стенограму дав Юридичному та Науково-експертному управлінням доручення дослідити питання і дати йому відповідний висновок", – розповіла ОРОБЕЦЬ. За її словами, понад місяць обидва управління ігнорували пряме розпорядження голови ВР і лише після прямих розпитувань народного депутата "видали на гора" хоч якісь пояснення.

"В обох управліннях мені доповіли, що реагують тільки на письмові доручення протокольного відділу ВР або ж спікера особисто. Тому на жодного співробітника виконання згаданого доручення шефа ВР не розписане. Іншими словами, проблему тихенько спустили "на гальмах". Тепер виникає питання – хто "крайній"? Науково-експертне управління, Юридичне управління, протокольний відділ чи спікер Верховної Ради?", – наголосила ОРОБЕЦЬ, припустивши, що потерпати в підсумку від такої безвідповідальності в управлінні структурами ВР все одно доведеться звичайним громадянам, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

Обговорити на форумі