друкувати


Лікування стресів та депресій: Поговори з собою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 05:33:04
Останнім часом набуває великої популярності так звана дзеркалотерапія. Психологи кажуть, що люди здавна приписували дзеркалу магічні властивості. Вважалося, що там живе душа людини або друге "я". Причому це друге "я" завжди було могутнішим та сильнішим, аніж реальний відповідник. Такі уявлення активно використовуються психологами при лікуванні стресів та депресій.

"Дивлячись у дзеркало кожен з нас бачить не тільки своє відображення, але певною мірою й співбесідника, як би парадоксально це не звучало, каже психолог Тетяна Козюбра. - Тому така "розмова" може суттєво допомогти у вирішенні багатьох психологічних проблем та протиріч. Особливо корисні "бесіди" з дзеркалом нерішучим людям, які губляться у сучасному калейдоскопічному світі, де потрібно швидко приймати рішення. У своїй приватній практиці пані Козюбра часто стикається з таким типом людей.

Вони настільки соромляться визнати свою безпорадність і неможливість зробити щось конкретне, що з часом це давить на психіку, вони стають замкнутими і дратівливими. Як тільки психолог бачить перед собою таку людину, то одразу рекомендує спокійно і вдумливо розказати дзеркальному "я" про те, що їх хвилює. Результати вражають: у процесі "розмови" люди знаходять вихід зі складних ситуацій, стають сильнішими. А через місяць-два їх вже не впізнати, адже усі "дзеркальні" розмови переносяться в реальне життя.

А ще дзеркало здавна допомагало тим, які часто виходять на велику слухацьку аудиторію (аристи, політики, викладачі, чиновники, священики). Не боячись бути осміяним, можна виробити певну міміку, жести, які потім прикрашатимуть виступ. А також заспокоїти себе навіюючи позитивні емоції. Це ще й елемент аутотренігу, який нікому не завадить, а тільки допоможе.

Пані Козюбра рекомендує всім щоранку усміхатися своїму відбораженню і обов’язково хвалити себе: "У мене гарне, міцне і здорове тіло, Я повний сил і енергії, і зможу зробити все, що задумав. Я люблю себе і світ, а отже всі люблять мене". Треба бути позитивно налаштованим на себе і любити себе таким, яким є. Бо, коли ви поглянете в дзеркало і з огидою скажете: "Тьху! Яка мерзенна пика!", то ризикуєте не тільки зіпсувати собі настрій на цілий день, але й зазнати невдачі на роботі й у спілкуванні з рідними та близькими.

Жінкам пані Тетяна радить зосереджувати свою увагу на природній привабливості і жіночності: "У мене гарні очі, спокусливі губи, шовковиста шкіра і т д. І ні в якому разі не треба корити себе, скажімо, за зайві кілограми, а тільки спокійно подумати як їх позбутися, якщо це справді для вас потрібно, адже відомо, що представниці прекрасної половини людства схильні з найменшої проблеми зробити всесвітню катастрофу.

Дивлячись в дзеркало, варто "поговорити" і з внутрішніми органами - серцем, печінкою, шлунком, і т ін, "розповісти" їм, які вони здорові. Такі оздоровчі сеанси слід проводити вранці й увечері протягом 15-20 хвилин. За словами психологів, якщо це робити регулярно, тоді й болячки до вас не чіплятимуться. Головне що варто запам’ятати перед тим як побігти на розмову з собою, це те, що дзеркало обов'язково має бути нове й індивідуальне. Тобто "спілкуватися" з ним можна тільки вам, і нікому більше.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі