друкувати


До дня народження біг-мака

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 05:17:07
У травні 41 рік народження святкуватиме "великий американський бутербод" – біг-мак. Оскільки ця м’яка булка з кунжутом, шматками м’яса, цибулі, соусом і т. д. теж начебто причетна до українського харчування, спробуємо розібратися, чи корисніша вона від рідного хліба із салом та як усе-таки виборола майже перше місце в конкуренції за наші шлунки.

Зростаюча швидкість якогось там по рахунку тисячоліття існування людства нагадує броунівський рух. Ми біжимо, не зупиняючись, на бігу заряджаємо батарейки хот-догом, бутербродом – кому що до смаку – і далі женемося за кращим майбутнім. Ну хто в ХХІ сторіччі відважився б назвати споживання їжі трапезою? Ми просто перекушуємо. Швидке життя – і їжа нашвидкуруч. І поряд із цим уже зовсім не зрозуміло для чого вичитуємо про жири-білки-вуглеводи в продуктах, холестерини і подібні до них страшилки.

– Будь-яка швидка їжа не тільки шкідлива, – каже лікар-терапевт Коломийської поліклініки Лідія РІПЕЦЬКА, – а ще й викликає, наче наркотик, залежність. Вона переважно калорійна, плюс незрозумілі соуси, незбалансована, і в жодному разі не буде корисною для організму, тим більше якщо жувати на ходу. А санітарні умови, в яких готують і продають хот-доги та інші "шаурми", взагалі, на мою думку, сумнівні. Ну де в такій тісноті будки працівник миє руки, зберігає продукти, особливо якщо надворі літо? Чи взагалі має він санітарну книжку? Інколи йдеш повз ці "пункти продажу" і стає страшно, коли бачиш дитину, яка купує там їжу. Якщо це стане звичкою, то гастрит забезпечений. Краще у випадку, коли зголоднів і не маєш часу на нормальне харчування, з’їсти яблуко або булочку.

Тему доброякісності сардельок-сосисок та інших "м’ясних" виробів, які використовують для приготування швидкої їжі, спеціально не чіпаємо, як і консервантів-фарбників-емульгаторів типу бензоат натрію, від яких наша їжа вже справді поволі перетворюється на бензин. Словом, будьмо здорові й не дуже захоплюймося іноземною кухнею, все ж таки сало рідніше. Хоча де його, справді українського, знайти?

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі