друкувати


У голландців — холодний сир, у нас — енергія сонця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 12:20:51
У музеї Гуцульщини та Покуття відкрилася виставка декоративно-вжиткових виробів викладача Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва, кандидата мистецтвознавства Марії ГРИНЮК.

Мисткиня викладає в інституті малюнок і живопис. Нині працює над власним проектом "Галерея майстрів Гуцульщини".

В експозиційному залі музею виставлено декоративні вази, горнятка, свічники, горщики, блюдця, сервізи з кераміки.

Марія ГРИНЮК виробила власний почерк сучасної інтерпретації традиційної гуцульської кераміки.

Численні гості, котрі зійшлися на презентацію, відзначали майстерність малюнка. Хтось порівнював нашу кераміку з голландською і зауважив, що кераміка гуцульська тепліша, насичена древньою символікою, прив’язкою до обрядових дійств. Вона густо мережана знаками та специфічною орнаментикою. Голландці скрізь малюють свій сир, а хіба це символ? Сир — просто марка, специфіка їхнього харчу.

Наукові працівники музею відзначили високу професійну майстерність художниці, тонкий естетичний смак і бездоганне знання традиції. Лише оволодівши таким знанням, майстер може модифікувати малюнок, вносити нові елементи, не порушуючи при тому традиційної композиції і стилістики. Іншими словами, аби творити нове, треба добре вивчити старе. Марія ГРИНЮК робить це на відмінно і свідчення цьому — численні відзнаки та нагороди.

Автор: Мар’ян ЯРИЙ
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі