друкувати


Інтеграційні процеси впливають на підвищення статусу іноземної мови

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 11:37:06
З ініціативи Міністра Івана Вакарчука у Міністерстві освіти і науки (МОН) відбулась нарада з питань вивчення іноземних мов у дошкільних закладах та у початковій школі загальноосвітніх навчальних закладів.

У нараді взяли участь заступник Міністра Павло Полянський, фахівці МОН та Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (ІІТЗО), вчителі початкової школи, працівники системи дошкільної освіти, інститутів післядипломної педагогічної освіти, методисти, управлінці, представники міжнародних і громадських організацій, волонтери Корпусу Миру США. Учасники наради обговорили особливості організації навчального процесу, навчально-методичне та кадрове забезпечення вивчення іноземної мови, повідомляє Освітній портал.

У минулому році Міністр освіти і науки України підписав наказ про те, що з 2009-2010 навчального року в практику роботи дошкільних навчальних закладів буде впроваджено Базову програму розвитку дитини "Я у світі". Цією програмою передбачено вивчення іноземної мови як складової навчання за вибором. Програма вперше унормовує вивчення іноземних мов у дошкільних закладах. "Сучасні інтеграційні процеси, входження України в Європейський освітній простір, міжнародний обмін інформацією у різних галузях знань значною мірою впливають на підвищення статусу іноземної мови", - відзначив Іван Вакарчук.

Міністр виокремив низку завдань, які потрібно вирішити спільно з керівниками навчальних закладів, зокрема - це підготовка єдиного базового підручника англійської мови для студентів, організація мовної практики, стажування та програм обміну викладачів та студентів, заходи щодо розроблення навчально-методичних та комп'ютерних програм з вивчення іноземних мов у дитячих садках, школах та університетах.

Невідкладним питанням Міністр наголосив створення єдиних нормативів для забезпечення якісної освіти майбутніх вчителів іноземної мови початкової школи.

Учасники обговорили також питання щодо організації навчання іноземної мови у дошкільних закладах, забезпечення наступності у навчанні старших дошкільників та молодших школярів.

За результатами наради створена робоча група, що працюватиме над розробленням нової концепції та вдосконаленням змісту щодо покращення вивчення іноземних мов у дошкільних навчальних закладах та у початковій школі загальноосвітніх навчальних закладів.

Пропозиції щодо поліпшення вивчення іноземної мови МОН просить надсилати за адресою o_kovalenko@mon.gov.ua.

Обговорити на форумі