друкувати


Дебеславці оговтуються після повені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 10:48:52
Минулий рік видався важким для Запруття. Торішня повінь завдала тут значних збитків, особливо селам Дебеславцівської сільської ради: Залуччю, Ганневу та й самим Дебеславцям. Тож постраждалі і не дуже мешканці цих сіл протоптали добрячу стежину до райдержадміністрації, вимагаючи матеріальної допомоги. А тому збори селян, які зібрались почути звіт голови, очікувались, принаймні, бурхливими, але пройшли напрочуд спокійно.

У своїй доповіді сільський голова Богдан БОЙЧУК, зокрема, зазначив, що у них склалась одна з найгірших в районі демографічна ситуація: 2008 року тут народилося 12 немовлят, 10 пар одружилося, а померло 35 людей.

Після повені тут вчасно провели обстеження території сільської ради: дороги, містки, дамби тощо. Але важко організувати людей на якусь справу. На одній із доріг, навів приклад голова, щоб вода могла сходити окопами, треба закопати трубу. На жаль, там екскаватор не допоможе, можливо тільки вручну. Але люди, котрі мешкають поблизу і найбільше зацікавлені у цьому, не хочуть взяти в руки лопати.

Запруття тривалий час перебувало поза увагою районної влади, і лише за каденції нинішньої про нього згадали. Так, торік, тут відкрили тимчасовий корпус школи. Є сподівання, що з часом тут побудують таки нову школу, а приміщення теперішньої ще послужить громаді. Бо в селі нема ані ФАПу, ану клубу, ані відділення зв’язку.

Попри всі негаразди, у Ганнівській школі облаштували електричне опалення, а в Залуччі газифікували садок. Не було добра, так лихо допомогло. Так і тут. Роками люди добивалися побудови дамби на правому березі Пруту. Та у відповідь чули лише обіцянки. Торішня повінь довела необхідність такої споруди, яку і почали зводити торік. Та, наразі, є певні проблеми з фінансуванням розпочатих робіт.

Особливою гордістю сільчан є досягнення їхніх спортсменів. Не маючи ні стадіону, ні спортзалу, їхня команда з волейболу посіла третє місце у заліку районної спартакіади, а футбольна — друге місце в групі "Б" першості району і тепер гратиме в групі "А". А стадіон тут уже розпочали будувати.

Хоча на території сільської ради відсутні підприємства, і прибутковий податок сплачують лише працівники школи і дитсадка, рік завершили з перевиконанням бюджету, завдячуючи тому, що навели порядок з орендою землі. Також виручила фірма AVE, яка тепер зареєстрована в с. Залуччі. Торік, через повінь, Дебеславці не відсвяткували своє 555-річчя, тому відзначатимуть його цьогоріч, на День прапора, котре традиційно святкують у великодній вівторок.

Питання ж, які хвилюють людей, стосуються, здебільшого, якості доріг, особливо, з Корнича до Дебеславців. Тут може зарадити тільки облавтодор, як і у випадку з мостом через Прут, у якого дуже вузький заїзд з боку Корнича, та ще й не огороджений. За певних погодніх умов авто тут просто зносить.

Відзначивши добру роботу сільського голови, взяв слово заступник голови райдержадміністрації Богдан Болюк, якому цей регіон не чужий (працював три роки головним лікарем Залучанської лікарні). Він роз’яснив присутнім нинішню ситуацію в районі, особливо щодо фінансування. Так, зокрема, на цей рік райавтодору ще не виділили жодної копійки, а будівельникам, які зводили дамби, мости, ремонтували дороги, боргують ще 11 мільйонів гривень. Уся надія на громаду, яка спільними зусиллями і з миром може багато зробити, а криками та заздрістю нічого не доб’єшся.

Хотіли би мешканці цих трьох сіл відновити в себе лікарню. Особливо гостро відчули у ній потребу під час повені, коли змило корницький міст. Та й "швидка" неохоче відгукується на виклики сільчан.

Проте свого часу громада не проголосувала за денний стаціонар, за те, щоб виділити в амбулаторії дві кімнати під житло для лікаря, а тепер навряд чи вдасться відновити щось подібне. Зате на сільську раду і на все Запруття зможуть виділити автомобіль.

З телефонізацією сіл Дебеславцівської сільської ради теж непевна перспектива. Тільки для того, щоб завести кабель до Залуччя, необхідно 200 тисяч гривень.

А насамкінець Богдан БОЛЮК вручив диплом І ступеня маленькій Наталочці ЯМБОРЧУК за участь у конкурсі патріотичної тематики на честь 100-річчя Степана БАНДЕРИ.

А після зборів відбувся концерт, звіт художньої самодіяльності села.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі