друкувати


Квартири з розтермінуванням виплат повертаються

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 07:10:29
Спад попиту на нерухомість і брак банківського кредитування змушують забудовників бути лояльним до потенційних покупців, пропонуючи серйозні знижки, а також можливість платити за квартиру частинами. Будкомпанії така схема дає можливість добудувати житло, а покупцям – можливість виплачувати вартість квартир на більш вигідних умовах, ніж банківські кредити, які стали зараз майже недоступними.

Схема придбання житла з розтермінуванням виплат не нова для України. Ще у 80-х існували житлові кооперативи та покупці виплачували вартість квартир частинами. Однак з 90-х ця схема вийшла з ужитку, так як у будівельників не було достатньо коштів та бажання, що б її реалізувати. Банківські кредити і так підігрівали попит на житло, так що вводити купівлі на виплату не було сенсу. Однак стагнація на ринку нерухомості та відсутність банківського фінансування змусили будівельників стати більш лояльним до потенційних покупців, пропонуючи серйозні знижки, а також можливість платити за квартиру частинами. Якщо раніше відтермінування надавалося тільки до завершення будівництва, то тепер – на 2-3 роки, а деякі компанії надають – і на 20 років.

Розуміючи, що в нинішніх умовах покупці не будуть платити за один котлован, будівельники виставляють житло, готове на 50-70%. За квартири пропонують внести 30% коштів у якості першого внеску. Решту 70% суми клієнт сплачує протягом терміну, який обумовлений контрактом. Якщо ж клієнт не встигне з виплатою, забудовник продовжує її термін, знімаючи за цей відсоток. У разі відмови платника виплачувати гроші угода може бути розірвана, а внесок повернутий покупцеві.

Компанії почали використовувати таку схему, перш за все, для завершення будівництва будинків. Впроваджувати розтермінування виплат для будинку, який знаходиться у проекті, невигідно самому забудовнику. Адже, щоб зібрати гроші зі всіх покупців на перший внесок, потрібен час. Тому компанія повинна мати свої кошти, щоб побудувати об'єкт у термін. А таких грошей у більшості будівельників зараз немає.

Але й ті, хто вирішив вводити розтермінування виплат тільки для добудови об'єкту, повинні також мати чималі власні кошти: так вони вирішують проблему дефіциту коштів тільки частково. Адже забудовник на руки отримує суму, меншу вартості квартири. Та й вчасно отримати внески покупців непросто.

Навіщо ж тоді потрібна така схема? Відповідь проста – для того, щоб заздалегідь знайти покупців. Будівельники справедливо бояться того, що побудувавши будинок, не зможуть його продати.

Підписуючи із забудовником договір купівлі-продажу квартири з ротермінуванням виплат, потрібно пам'ятати, що забудовник може вимагати підписати ще й додаткові умови, у яких може міститися можливість збільшення вартості квартири протягом терміну дії договору. У такому випадку, краще відмовитися, якщо не хочете переплачувати.

Також у договорі повинні бути чітко описані санкції за порушення його умов, зокрема, за несвоєчасну виплату коштів, і прописана процедура переходу прав власності до покупця. Крім того, повинна бути вказана валюта оплати [краще в гривні, звичайно ж], зафіксовані ціни, терміни завершення будівництва та порядок оплати. Безумовно, краще вибирати договір з більш пізньою оплатою, наприклад, від 5 років.

Деякі із забудовників не дають розтермінування виплат, а надають кредит. Ним займається афілійована фінансова компанія. Кредит видають під 7-12% річних на термін до 20 років. Щоправда, на відміну від банків, вони не беруть комісію та оформляють документи за свій рахунок. Страхування житла – за бажанням клієнта.

До речі, надаючи розтемінування виплат або видаючи кредит, забудовники більш прихильні до клієнта, ніж банк. Вони не вимагають довідки про доходи та підтвердження своєї платоспроможності. Достатньо заплатити перший внесок. Така лояльність зрозуміла. Адже у випадку невиплат забудовник може забрати у клієнта квартиру, розірвати контракт.

Але необхідність мати свої грошові ресурси звужує кількість компаній, що надають цю послугу. На сьогоднішній день її надають близько 20 компаній. Серед них: ХК "Київміськбуд", ТММ, Terra Development, Ukrainian Development Partners, НБК, ICD Investment, "УКО-Буд", "Нест" та інші.

Ось умови деяких з них:

1. "Система-Буд" [Комплекс "Альта-Град", м.Бориспіль, Київська область]. Передоплата – 50%. Виплата рівними частинами, раз на місяць, протягом 3-х років.

2. "Будівельний Альянс Донбасу" [Донецька область]. Передоплата – 30%. Термін виплат – до завершення кризи. Запорукою подальших виплат може виступати діючий депозит.

3. "Інтеграл-Буд" [Львів, Рівне, Ужгород]. Перший внесок – 10%. Розстрочка – 15 років. Розтермінування виплат надається за допомогою кредиту – 10% в рік. Комісія і плата за надання заявки відсутні.

4. "Т.М.М." [Київ] Квартири в розстрочку по об'єктах на вул. Комарова, Ломоносова, комплекс "Сонячна долина". Перший внесок – 30%. Розстрочка 2 роки. Здача об'єктів – в кінці 2009 року. Виплата – щомісяця або щокварталу.

5. "НЕСТ" [Київ та Київська область]. Перший внесок – 50%. Розтермінування 6 місяців. Оплата щомісяця. Ціна зафіксована, оплата у гривні. [мінімальна вартість – 16 тис. грн. кв. м.]

6. "НБК". Надає власний кредит. Перший внесок – 20%. Термін – 20 років. Відсоткова ставка – від 7%, без комісій та додаткових витрат на оформлення та документацію.

Автор: Сергій ЧИГИР
Обговорити на форумі