друкувати


ДАІ роз’яснює: Не порушуйте Правил і терміни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 01:09:52
Техогляд засобів незалежно від форми власності проводиться з такою періодичністю: двічі на рік — засоби, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння як дев’ять з місцем водія включно, та спеціалізовані засоби для перевезення небезпечних вантажів.

Один раз на рік — засоби, призначені для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою понад 3,5 тонни, а також спеціальні та спеціалізовані засоби, зокрема автокрани, таксі, автомобілі швидкої медичної допомоги тощо.

Один раз на два роки — засоби, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більш як дев’ять з місцем водія включно та для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою до 3,5 тонни, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби у такому порядку:
— у рік, який закінчується на непарну цифру, — засоби, остання цифра року випуску яких непарна;
— у рік, який закінчується на парну цифру і нуль, — засоби, остання цифра року випуску яких парна або нуль.

Проведення техогляду причепів, причепів-розпусків та непівпричепів допускається незалежно від року їх випуску одночасно з тягачем.

ДАІ проводить з 15 січня до 15 грудня — для тих засобів, техогляд яких проводиться один раз на два роки або один раз на рік.

З 15 січня до 30 червня та з 1 липня до 15 грудня — для яких проводиться двічі на рік.

Порядок проведення. Засіб подається власником або уповноваженою ним особою до підрозділу ДАІ за місцем постійної або тимчасової реєстрації в справному та укомплектованому відповідно до призначення стані в місце та час, визначені ДАІ.

Для проведення техогляду власником чи уповноваженою особою працівникові ДАІ подаються такі документи: паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу для фізичних осіб, копії довідки ЄДРПОУ та документа, що підтверджує факт закріплення засобу за водієм, для юридичних осіб.

Протокол перевірки технічного стану, виданий уповноваженим суб’єктом господарювання не раніше 45 діб до дати проведення технічного огляду або міжнародний сертифікат технічного огляду, виданий центром технічного огляду для засобів, що виконують міжнародні перевезення вантажів і пасажирів.

Реєстраційні та інші документи, що підтверджують право використання зазначеного транспортного засобу. Посвідчення водія, медичну довідку, поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або документ, що підтверджує право на звільнення від страхування.

На транспортні засоби, що здійснюють перевезення небезпечних вантажів, додатково подається свідоцтво про спеціальну підготовку водіїв.

На транспортні засоби, що працюють на газовому паливі, документ, що підтверджує випробування газової паливної системи в порядку і строк, установлені для даного виду обладнання та його комплектації.

У разі встановлення на засобі спеціальних звукових і (або) світлових сигнальних пристроїв дозвіл (и) на їх встановлення та використання.

Квитанцію про сплату податку з власників транспортних засобів або документ, що підтверджує право власника засобу на пільги. Юридичними особами додатково подається розрахунок податку з власників засобів.

У разі відсутності визначених документів техогляд не проводиться.

Талон техогляду. На кожний справний транспортний засіб, за наявності зазначених в Інструкції документів, та в разі відсутності даних про його протиправне використання або несплату штрафу за адміністративне порушення у сфері безпеки дорожнього руху, а також за умови сплати коштів за надані працівниками ДАІ послуги під час техогляду та бланкову продукцію працівник АТІ видає талон про проходження техогляду.

Талон техогляду не видається: коли технічний стан транспортного засобу не відповідає вимогам нормативно-правових актів з безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища, а також правил технічної експлуатації, інструкцій підприємств-виробників та іншої технічної документації; засіб не укомплектований відповідно до свого призначення чи відсутнє додаткове спеціальне обладнання.

У разі порушення встановлених вимог щодо нанесення на засіб кольорографічних схем, емблем, розпізнавальних знаків та написів установлення спеціальних світлових і (або) звукових сигнальних пристроїв. (Засіб повторно подається на огляд до підрозділу ДАІ після усунення виявлених недоліків).

Несплати штрафу власником чи уповноваженою особою за адміністративне порушення у сфері безпеки дорожнього руху.

Факту протиправного використання засобу чи пошкодження, підробки або відсутності ідентифікаційних номерів частин транспортних засобів: кузова, шасі, рами, двигуна, або знаходження засобу в розшуку.

За всіма цими випадками, передбаченими Інструкцією, працівник АТІ у протоколі перевірки технічного стану вказує виявлені порушення та завіряє особистим підписом та штампом.

У разі виявлення недоліків, передбачених Інструкцією та наявності на засіб діючого протоколу перевірки технічного стану чи сертифіката технічного огляду, виданого суб’єктом господарювання, додатково даний випадок фіксується під час потреби з використанням фото(відео-) зйомки, від водія відбирається пояснення про обставини видачі йому протоколу перевірки технічного стану або сертифіката технічного огляду та відповідно до вимог п. 10 постанови Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року №1067 "Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за дотриманням уповноваженими суб’єктами господарювання вимог до проведення перевірки технічного стану колісних транспортних засобів під час державного технічного огляду" проводиться перевірка суб’єкта господарювання. У разі підтвердження видачі протоколу на технічно несправний засіб відносно суб’єкта господарювання складаються матеріали про адміністративне правопорушення за ст. 127-1 Адмінкодексу України.

Автор: Богдан КУЗИК, державтоінспектор ВДАІ з обслуговування Коломийського району та АТІ, старший лейтенант міліції
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу