друкувати


Розповідали про пережите

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 11:40:14
В бібліотеці селища Печеніжин з ініціативи завбібліотекою Марії КУШНІР відбулися збори репресованих та судимих. Планувалося, що прийде 26 осіб, а прийшло набагато більше.

Кожен хотів розповісти про своє горе та біду. Так, наприклад, Петро ГРАБОВЕЦЬКИЙ розповів, що двічі був полоненим, а коли прийшов додому в 1946 р., той був репресований і сидів у тюрмі в Норильську. Там він, як учасник повстання, був нагороджений грамотою. На волі — з 1990 р.

Параска ДЕМИДІВ була репресована, сиділа довгі роки в неволі в сибірських лісах. Ольга ГОРУК розповіла, що вночі хату оточили солдати і всю сім’ю, крім хлопця, який утік, посадили на фіру і повезли в тюрму. Були жахливі умови, не було що їсти, не вистачало води — і так добралися до сибірських лісів. Через 5 місяців загинув батько, а мати залишилася з двома дівчатами. Яка була біда, це тільки Бог знає, але Бог допоміг в 1956 р. повернутися додому.

Гнат ДОВІРАК також відбував покарання в Архангельській області. Тепер він паламар у церкві. Багато виступали і розповідали про пережите ці люди.

Селищний голова Василь КОТІВ подякував усім за розмову і побажав, щоб більше такого ніколи не повторилося.

Автор: Михайло СМЕТАНЮК із Печеніжина
Вільний голос для Коломия ВЕб Порталу
Обговорити на форумі