друкувати


Нарада з Президентом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 09:37:29
Президент України Віктор Ющенко під час робочої поїздки на Прикарпаття провів в Івано-Франківську нараду з питань реалізації державної політики в сфері енергозбереження. На нараду були запрошені керівники десяти облдержадміністрацій, міські голови, голови райдержадміністрацій Івано-Франківщини.

Взяв участь у нараді і голова Коломийської РДА Михайло Вінтоняк (на фото).

— Нарада стосувалася суто питань енергозбереження, — розповів Михайло Іванович "Вільному голосу". — Перед нами виступили науковці, які займаються новітніми технологіями в цій сфері, проаналізували перспективи їх застосування, які є доволі серйозними, бо наразі використовуються лише на п’ять відсотків від можливого. Наголошувалося, зокрема, на вторинних енергоресурсах — використанні відходів деревообробної промисловості, соломи.

Учасників наради ознайомили з декількома прикладами енергоощадності. Зокрема, голова Рівненської ОДА вів мову про теплові насоси, якими обігрівають школу в Рівному площею 5000 кв. м. Технологія дороговартісна, окуповує себе за п’ять років, щоправда, має й недолік: ефективна лише до температури мінус 25 градусів. Тому там встановлено й запасні електрокотли — саме на випадок сильних морозів.

Добрий приклад для наслідування — цементно-шиферний завод у Ямниці, де повністю відмовилися від споживання газу, натомість застосовують відходи і буре вугілля. Це дає великий економічний ефект і робить конкурентоспроможною продукцію підприємства.

Глава держави також був присутній на здачі в експлуатацію сучасної котельні, яка працює на деревних відходах. Котельня обігріває цілий мікрорайон, завдяки їй обласний центр заощадить 70% коштів.

Керівникам областей доручено в місячний термін, до всеукраїнської наради, представити аналітичні програми з енергозбереження. А в нашій області, багатій на деревні відходи, планується запровадити пілотний проект зі 100-відсоткової заміни природного газу альтернативним паливом для виробництва тепла в комунально-бюджетній сфері.

Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі