друкувати


На колектори знайшлися й антиколектори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 09:28:02
В умовах фінансової кризи, масових скорочень і невиплати заробітної плати в Україні постала проблема повернення кредитів. Раніше самі банки "вибивали" гроші зі своїх клієнтів, але тепер цим займаються колекторні фірми, часто діючи неправочинно. На захист неплатоспроможних клієнтів від нахабних дій банкірів усе частіше в Україні з’являються антиколекторні компанії.

Одна із них, юридично-охоронна антиколекторна компанія "Ваша надія" з Івано-Франківська, звернулася до редакції "Вільного голосу" зокрема, з роз’ясненнями на деякі актуальні тепер питання.

Як діяти, якщо виникли проблеми з виплатою кредиту?

Відразу ж йти в банк, говорити про свої проблеми в письмовій формі і переконати банківських працівників піти вам назустріч. Вони можуть продовжити термін угоди або відтермінувати на певний час виплату, зобов’язавши вас сплачувати тільки відсотки Якщо ж банк надіслав вам додаткову угоду до раніше укладеного кредитного договору з повідомленням про підвищення відсоткової ставки, знайте, що ви не зобов’язані підписувати таку угоду, якщо у вашому договорі з банком немає пункту про право банку змінювати відсоткову ставку. Якщо ж такий пункт є, то банк повинен навести обґрунтовані підстави, згідно з якими він збільшує відсоткову ставку. Відмова від такого обґрунтування є порушенням ст. 56 Закону України "Про банки і банківську діяльність", яка зобов’язує його надати позичальнику інформацію, а згідно зі ст. 20 Закону "Про звернення громадян" встановлюється термін на надання такої інформації 30 днів. Якщо банк надав вам цю інформацію, а ви не згідні на нову відсоткову ставку, то ви з допомогою антиколекторів чи юридичних фахівців можете розірвати цей договір у судовому порядку.

Факт розірвання договору дасть можливість зупинити нарахування пені, штрафних санкцій та відсотків по кредиту. Повернення боргу та відсотків, що були нараховані до моменту розірвання кредитного договору, ви будете повертати згідно з чинним законодавством через виконавче провадження.

Якщо кредит не забезпечений заставним майном, то виконавча служба щомісячно буде стягувати з ваших доходів 20 відсотків. Якщо у вас є активи, на які виконавча служба накладе арешт, не лякайтеся. Тут також потрібна допомога фахівця (антиколектора чи юриста), який на підставі чинного законодавства зможе оскаржити постанову про арешт активів у суді, а виконавче провадження направити в законне русло. Якщо виконавча служба вчинила виконавчі дії на законній основі, то розірвання договору при підвищенні відсоткової ставки вам все одно на руку, оскільки при будь-яких варіантах банк чи колектори заберуть своє з відсотками, штрафом та пенями, а в цьому випадку ви виконаєте свої зобов’язання перед банком на найкращих для вас умовах без пені, штрафів та відсотків.

Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі