друкувати


Ініціативи прикарпатські — гроші шведські

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-13 05:36:07

Шведське агентство міжнародної співпраці та розвитку (SIDA) виділить Україні близько 74 мільйонів доларів технічної допомоги на розвиток в 2009-2013 роках.

Про це Коломия ВЕБ Портал повідомив начальник управління євроінтеграції та інвестиційної політики Івано-Франківської ОДА Василь ФЕДЮК, який днями повернувся із робочої поїздки у північноєвропейську країну, яку нині вважають одним із взірців добробуту на континенті.

В рамках реалізації стратегії в 2009 році Україні буде надана технічна допомога на суму 180 мільйонів шведських крон (близько 22 млн. дол.). Пріоритетним напрямом реалізації проектів в рамках стратегії стане поглиблення євроінтеграційних процесів в Україні, а також співпраця в енергетичній сфері, зокрема, впровадження в Україні енергозберігаючих технологій і ефективне використання енергетичних ресурсів.

Чимала частина коштів надійде й на Прикарпаття, адже Івано-Франківська область є одним із отримувачів цієї технічної допомоги. Шведські гроші, за словами пана Федюка, будуть використані для допомоги комунальним підприємствам в підготовці інвестиційних проектів, складанні бізнес-планів для отримання кредитів ЄБРР та Світового банку, а також для участі в міжнародних навчаннях з питань використання відновлювальної та вітряної енергетики.

Під час візиту у Швецію Василь Миколайович побував у Посольстві України та зустрічався з Послом України в Швеції Євгеном ПЕРЕБИЙНОСОМ, радником Посла з економічних питань Валерієм КОВАЛЕНКОМ та керівником Торгово-економічної місії Анатолієм БОБРОВИЦЬКИМ. "Йшлося про те, що протягом останніх років українсько-шведські відносини набули нового змістовного наповнення, що обумовлюється, в першу чергу, підтримкою шведською стороною курсу керівництва України на утвердження демократичних принципів у суспільстві та інтеграцію до Європейського Союзу", - розповідає начальник управління євроінтеграції та інвестиційної політики.

У Посольстві України обговорено також питання сприяння в налагодженні контактів зі шведськими компаніями – потенційними інвесторами в Україні. Йшла мова про підготовку об’єктів для інвестування та запрошення представників 10-15 шведських компаній, чия діяльність відповідає стратегічним пріоритетам області (альтернативні джерела енергії, енергоощадні технології, машинобудування, харчова промисловість, тощо) для участі в інвестиційному форумі Івано-Франківщини.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі