друкувати


Бабієві хрести

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-13 01:36:33

Автор понад 105 різножанрових видань, письменник, краєзнавець, гуморист, педагог, фольклорист, спортсмен, Василь Бабій написав чергову книжку присвячену 380-річчю від часу першої писемної згадки про село Хмелівку Богородчанського району, де він працює директором школи.

Цього разу увагу дослідника привернули сільські хрести. "У мене вже багато написано про історію села, школи, церкви, капличок, записані церковні пісні, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу письменник. - І ось я вирішив розширити коло зацікавлень та детально вивчити усе, що є у Хмелівці".

Протягом минулорічного літа пан Василь ретельно шукав та фотографував понад 20 хрестів, що знаходиться на території села. Особливої цінності вони не мають, проте історій про них знайти годі, бо ставили їх давно. Хто за подяку Богу за щасливе повернення з війни, хто за здоров’я чи на хвалу Господню. Проте цікавим є той факт, що ініціювали встановлення святинь переважно жінки. Бо, як мовить пан Василь, жінка таки ближча до Бога. У книзі також проаналізовано, що майже усі хрести дерев’яні. Тільки один кам’яний. Це свідчить про те, що у гірських селах, а Хмелівка розташована у передгір’ї Карпат, ліс був для селян важливим матеріалом.

Наступним кроком у вивченні історії села стане майбутня книга Василя Бабія "Хати Хмелівки", в якій письменник хоче дослідити усі 200 господ селян.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі