друкувати


Л.Оробець: Уряд кризу не долає, а загострює

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 05:57:41

Народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець вимагає в уряду відмовитися від кроків, що загострюють кризові явища в країні, або ж принаймні завчасно попереджати людей про їхні реальні наслідки для добробуту населення.

"Найбільша біда країни полягає в тому, що Кабмін патологічно не визнає власних помилок, демонструючи звичну "страусину" тактику. Якщо публічну відмову прем’єра від перегляду держбюджету перекласти на просту і всім зрозумілу мову, це прямо означатиме, що уряд не бачить інших шляхів для латання бюджетних дірок, ніж увімкнення верстату для друку пустопорожніх грошей на повну потужність", – наголосила Оробець, повідомляє Прес-служба Єдиного Центру.

"Для прогнозування наслідків подібної масштабної емісії достатньо пригадати інфляцію в 10 000% початку 90-х років. Не треба бути хорошим пророком, аби передбачити реальні наслідки урядової безвідповідальності. Досить зважити на курсові очікування міжнародних експертів, згідно яких за долар США в березні-травні пропонуватимуть 12-15 гривень, та січневі дані Держкомстату, за якими лише за перший місяць 2009 року інфляція склала майже 3%, торпедувавши ціни на ліки (16%), овочі (8,1%) та фрукти (19,7%)", – підкреслила заступник голови Єдиного Центру.

За словами народного депутата, нинішня ситуація в економіці потребує швидких і надійних заходів із подолання прорахунків урядової політики, а не димової завіси, на кшталт потреби стерегтися панічних реакцій населення. "Кабмін має визначитися: або дати спокій людям, або чесно їх попередити, чого їм слід чекати у перспективі. І не треба ховатися за примари неконтрольованих панічних реакцій. Паніка починається там, де люди не знають, чого чекати", – наголосила Оробець.

На думку народного депутата, найбільш тривожним симптомом біди є зростання цін на тлі зменшення доходів населення. "Очікувалося, що зменшення доходів пригальмує зростання цін, яке призведе, у свою чергу, до збільшення збуту, і відтак до зростання виробництва. Таким є традиційний механізм подолання кризи, принаймні на заході. Ми ж, натомість, маємо збільшення грошової маси внаслідок емісії, і відтак цілком природне зростання цін при зменшенні курсу національної валюти. Іншими словами, уряд кризу не долає, а загострює", – зауважила заступник голови Єдиного Центру.

"Зважаючи на таку "антикризову" стратегію Кабміну, найближчі прогнози, на жаль, невтішні. За такої бюджетної політики гривня "ляже" катастрофічно, громадяни за власну довірливість відповідатимуть кишенями, а уряд спише "несподіванку" на світову кризу та підступи недоброзичливців", – підсумувала Оробець.

Обговорити на форумі