друкувати


"Кур’єрські" зустрічі у Кракові (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 05:02:38

Днями у краківському клубі "Газети польської" за сприяння відомого політичного та суспільного діяча Пьотра Глєбовіча, відбулася презентація однієї з найбільших польськомовних газет в Україні, редакція якої знаходиться і Івано-Франківську, "Кур"єра Галіційского".

Звечора до ресторану "Мольєр" у центрі Кракова, де зазвичай відбуваються засідання клубу, почали сходитися представники інтелігенції з Кракова та околиць, колишні опозиційні діячі, борці проти комуністичного режиму, викладачі вузів, журналісти, підприємці, працівники міської ради. Багато хто з присутніх походить з території сучасної України, тому й цікавість землями, де колись народилися вони або їхні предки, була неабияка. Презентацію розпочали Ришард Капустинський, керівник всіх клубів "газети польської (а їх у Польщі понад 70 - авт.) та Ришард Боцян, колишній керівник відділу захисту прав споживачів, один із лідерів "Конфедерації незалежної Польщі", підпільної антикомуністичної організації, що діяла на теренах сусідньої держави у кінці 1970 - початку 1980 років.

Виступати на одній із перших презентацій перед такою поважною аудиторією було непросто. Відчувалася відповідальність та легке хвилювання, адже кожен з присутніх пройшов складний шлях політичної боротьби, має величезний, життєвий досвід і знання. Але відчувалася дружня атмосфера, а щирі розмови та підтримка поважного панства відганяли хвилювання.

Присутніх цікавила історія газети, тематика. Було відрадно й приємно, що багато хто або читав, або, принаймні чув про "Кур’єр Галіційський". Та й не дивно, адже подіями та життям сусідньої держави цікавляться. А декому й болять проблеми України, бо тут залишилася родина, тут могили родичів, тут живуть найкращі спогади про дитинство та молодість батьків.

Розповідаю про те як шукаємо теми для публікацій, про співпрацю з органами влади, місцевого самоврядування і навіть...міліцією. Бо й тут єднають українців та поляків спільні справи: польські поліціянти та українські правоохоронці спільно готуються до Євро-2012. А скільки надходить листів із різних куточків України, Білорусі, Росії, Польщі, Вірменії, США. Адже тисячі людей, які познайомилися із газетою, мають польське походження, чиїсь друзі, знайомі, рідні є поляками. Отож наші читачі хочуть поділитися спогадами, віднайти родину, допомогти потребуючим, відвідати рідні краї. Допомагаємо як і чим можемо. А тепер ще й сподіваємося на велику кореспонденцію із Кракова, бо кожному із присутніх на зустрічі буде що сказати й газетним приятелям.

Найкращі слова звучали під час презентації і для працівників фундації "Допомога полякам на Сході", без дружньої та професійної підтримки яких "Кур’єр" розвивається, росте тираж, міцніють старі і з’являються нові зв’язки.

Окрім газетної тематики, краков’ян цікавила ще політична та економічна ситуація в Україні, підготовка до Євро-2012. "Нас непокоїть криза, що охопила наші держави", - мовили учасники та гості клубу, яких неабияк здивувало те, що чимало людей в Україні втратили роботу та перебиваються випадковими заробітками. А допомога по безробіттю виплачується важко. Бюджет держави не наповнюється, а щодня маліє. Тому щоразу придумуються якісь закони, які обмежують кількість виплат. Поляків це дивує. Вони співчувають.

Із залу дещо риторичне щодо України питання: "Чому не протестуєте?". Нас важко і довго піднімати на бунт. Проте коли вже зворухнеться народ, то не буде упину людському гніву. Висловлюю сподівання, що до такого не дійде. Хоча із великим сумнівом, проте надіємося на мудрість політиків. Боже, ну дай же їм трохи розуму! Поляки заспокоюють. Самі недавно такі часи пережили. Із притаманною шляхетною гідністю вийшли зі складної ситуації, потрапили до євроспільноти. Зараз вчаться, і досить успішно, господарювати-по новому. Не всім, щоправда, європейські порядки до душі. Але нічого не стоїть на місці.

Зустріч завершується. На адресу редакції лунають сотні теплих слів, порад, побажань та із великою польською гостинністю запрошення прибути до Кракова наступний раз зі свіжим вітром з України та "Кур’єра".











Автор: Галина ПЛУГАТОР, Краків
Джерело: "Kurier Galicyjski" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі