друкувати


Орієнтуватися по-калуськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 04:09:16

Замість модних нині фітнесу, гімнастики та спортивних танців учні калуської школи №5 ще із 1970-их років й до нині займаються спортивним орієнтуванням та виборюють численні міжнародні нагороди. Ще кілька років тому тут навіть були спецкласи. Сьогодні на базі навчального закладу діє одне із трьох в Україні відділення олімпійського резерву.

"Цей вид спорту порівняно молодий, - розповідає 15-річна чемпіонка, володарка однієї з найпрестижніших нагород зі спортивного орієнтування "Великого призу Егера" Іванна Мельницька. - Він виник у Скандинавії понад сто років тому. Там, біля норвезького міста Осло, у 1897 році відбулися перші змагання. В Україні про цей вид спорту дізналися від прибалтійських орієнтувальників у 1960-их. А перший чемпіонат Радянського Союзу відбувся на околицях Ужгорода". Згодом спортивне орієнтування набуло великої популярності у Калуші. Жителі прикарпатського містечка ставали призерами міжнародних та всесоюзних змагань.

Юна калуська спортсменка мовить, що за класифікацією Міжнародної федерації є кілька форм спортивного орієнтування: класичне, орієнтування на гірських велосипедах, лижах, та орієнтування для інвалідів.

Іванна займається класичним. Дівчина розповідає, що під час змагань кожен спортсмен на старті отримує спеціальну карту, на якій позначені контрольні пункти (трикутні призми, що розміщуються на точному орієнтирі). Їх шукають за допомогою компаса та мапи на швидкість. Хто за найменшу кількість часу зорієнтується, знайде задане, та поставить відмітку спеціальним електронним чіпом, той виграє. Для різних вікових категорій роблять різні дистанції, адже спортивним орієнтування займаються як діти від десяти років, так і поважні старші люди - спортивні ветерани.

На міжнародних змаганнях калушанам буває непросто, адже юні прикарпатці тренуються переважно на рівнині, а показувати клас часто доводиться і на гористій місцевості. Незнайома місцина часом дезорієнтує і вже невідомо куди бігти, як залазити на ту чи іншу гору, аби не зірватися з каміння. Але недитячий спокій та витривалість калушан допомагають все подолати.

Незважаючи на те, що спортивне орієнтування є доволі складним, калуським учням воно до вподоби. Щоб успішно виступати на змаганнях, потрібно не тільки мати добру фізичну підготовку, уміти швидко бігати, але й миттєво логічно, без зайвих емоцій мислити, знаходити тактичні вирішення поставлених завдань. Тренери кажуть, що така швидкісна реакція на все допомагає дітям краще вчитися, а в повсякденному житті знаходити вирішення складних проблем.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі