друкувати


Міська рада – "Коломийський вісник": нічия чи 1:0?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 03:52:34

На 36 сесії Коломийської міської ради, на першому пленарному засіданні депутати чотирма десятками голосів поставили крапку в конфлікті, який уже давно вийшов за межі і газетних сторінок, і ратуші. Після заслухання питання про вихід Коломийської міської ради з числа учасників редакції газети "Коломийський вісник" депутати одноголосно проголосували за це рішення. У час, коли накладено мораторій на відчуження редакційного майна, зміну редакторів і співзасновників комунальних ЗМІ, таке рішення викликає запитання. Спробуємо розібратись, що за цим стоїть.

Як повідомили Коломия ВЕБ Порталу у юридичному відділі Коломийської міськради, рішення сесії ґрунтується на кількох законних підставах. Як відомо, редакція "Коломийського вісника" за формою господарювання є товариством з обмеженою відповідальністю. Згідно ст. 8, 79 нового, уведеного в дію 2004 року, Господарського кодексу України, держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не можуть бути суб’єктами господарювання. Тобто, міська рада в принципі не може бути засновником ТзОВ, яким є "Коломийський вісник", і це рано чи пізно треба було привести у відповідність до чинного законодавства.

Але, перебуваючи серед засновників ТзОВ, міська рада має всі права учасника ТзОВ. Серед іншого, згідно зі статтею 10 Закону "Про господарські товариства", учасники товариства мають право вийти в установленому порядку із товариства. А цей порядок регулює Цивільний кодекс України. У його статті 148 сказано: "Учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом". Вловили нюанс? Настала черга узяти до рук і редакційний статут, який, по суті, є статутом ТзОВ. Отже, там чітко вказано, що кожен учасник редакції може вийти з числа її учасників, попередивши про це за ДВА місяці до дня виходу. Тобто, після того, як відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики міської ради повідомить редакцію газети "Коломийський вісник" про вихід Коломийської міської ради з числа учасників товариства (коли прийде поштове повідомлення про отримання) – з того часу й почнеться відлік двох місяців до остаточного розірвання стосунків між міською радою і редакцією газети.

Звісно, після цього хочеться запитати про подальші дії міської ради у царині висвітлення її діяльності. Хочеться також запитати, як збирається будувати свою подальшу діяльність редакція газети "Коломийський вісник". Але це вже тема для наступного матеріалу…

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі