друкувати


Вчені спростували міф про шкоду яєць

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 03:45:16

Вживання в їжу курячих яєць ніяк не відбивається на рівні холестерину в крові, тому їх можна їсти в будь-якій кількості. Такий висновок колективу вчених з Університету Саррея (Великобританія). Міф про шкоду яєць народився в сімдесятих роках минулого століття в США. І хоча пізніше американські лікарі неодноразово спростовували це твердження, медики в країнах Європи та інших державах донині радять обмежувати споживання яєць.

Британські фахівці проаналізували результати декількох досліджень і з'ясували: думка про те, що людині не можна з'їдати більше трьох яєць на тиждень, абсолютно невірна. Насичені жири становлять для людського здоров'я більшу небезпеку, ніж яйця, які, до речі, є ключовим елементом здорового, збалансованого харчування.

У яйцях дійсно багато холестерину (391 міліграма на 100 грам сирих яєць, або 225 міліграма в одному яйці середнього розміру), проте в них переважають ненасичені жири, а рівень насичених жирних кислот зовсім невисокий. Крім того, в яйцях мало калорій, зате вони є відмінним джерелом багатьох необхідних людині мікроелементів та високоякісного білка. Саме тому маючи зайву вагу люди можуть худіти, включаючи в свій раціон більше яєць.

Примітно, що дослідники не забули згадати у своїй роботі і про глобальному економічну кризу. За їхніми словами, в сьогоднішньому важкому фінансовому кліматі яйця можуть стати недорогою і корисною їжею для всіх і кожного, і особливо для людей з низькими прибутками. В цілому ж вчені вважають, що тепер якраз час реабілітувати яйця і повернути їх в меню людей, що піклуються про своє здоров'я, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі