друкувати


В.ЦИБУЛЬКО: Заява РОГОЗІНА розрахована на пересічного російського дурня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 03:20:07

Свою оригінальну думку про зовнішньо-політичну діяльність України, звісно, має наш "старший брат – сусід". Російські високопосадовці не можуть бути байдужими до наших кроків назустріч НАТО, більше того, вони відверто – безапеляційно коментують це так, як бачить ситуацію їхній "ведмежачий" мозок.

Нещодавно посол Росії при НАТО Дмітрій РОГОЗІН висловив переконання, що Україна не скоро приєднається до альянсу. На його думку, розширення НАТО за рахунок України може відбутися найшвидше через 15-25 років. Коломия ВЕБ Портал звернувся за коментарем з цього приводу до аналітика Володимира ЦИБУЛЬКА.

Для довідки: Володимир ЦИБУЛЬКО - політичний діяч, поет, перекладач, есеїст. Був народним депутатом України попереднього скликання, членом фракції УНП. До останнього часу був радником Віктора ЮЩЕНКА.

- Я думаю, що заява РОГОЗІНА спрямована, насамперед, на те, щоб відволікти увагу українців від російсько-українських проблем, - каже Володимир ЦИБУЛЬКО. І не тільки українців. Це все доволі комедійно. Росія прагне, аби політична воля України була зав’язана на російському векторі. Очевидно, що так не буде, хоча Росії вдалося втілити свою позицію з допомогою Тимошенко, яка явно буде впливати на зовнішньо–політичну діяльність України. Я би сказав, що розширення НАТО за рахунок України – це вибір, який гарантує Україні свободу вибору, свободу пересувань, свободу думки. По суті, це такий набір цивілізаційних правил, які обирає для себе Україна. Звісно, якщо йдеться про час, коли це може стати можливим, то наш вступ до НАТО може розтягнутись на три–п’ять років. Але суть не в цьому. Суть – у свободі нашого вибору. Важливо те, що ми хочемо встановити в середині нашої країни такі правила, які сповідують усі члени НАТО. Тому заява Рогозіна, вважаю, розрахована на середньостатистичного російського дурня. Бо вже у всіх мали відкритися очі на те, хто керує Росією, як, і про що дбає. Явно не про російський народ…

- Пане Володимире, російський політик РОГОЗІН зазначив, що експерти НАТО, нібито, проаналізували внутрішню ситуацію в Україні, переконались у її нестабільності і тому не спішать нам назустріч. Наскільки це так?

- По суті, Україна долає ту ситуацію, яка дісталась їй після 2004 року, коли країна кардинально поділялась на Схід і Захід. Як на мене, таким об’єднуючим фактором стало загальне несприйняття діяльності уряду ТИМОШЕНКО, такий собі загальний антитимошенківський настрій. Але справа в тім, що наша влада веде лінію поміж двома ключовими гравцями: Заходом і Росією. Це схоже на поведінку лагідного телятка, яке смокче двох мамок. Я думаю, що та професійна команда, яка прийде після ТИМОШЕНКО, ні на що не проміняє Європейський вибір. Я навіть переконаний, що це станеться дуже скоро.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі