друкувати


Початок фінансової стабілізації в Україні чи тимчасове затишшя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 02:22:59

У Національному банку заговорили про покращення ситуації у банківській системі та на валютному ринку. Представники НБУ прогнозують: найближчим часом курс гривні має укріпитися.

Вперше за кілька місяців представники Національного банку заговорили про покращення фінансової ситуації в Україні. Під час чергової наради з Президентом, голова НБУ Володимир СТЕЛЬМАХ, постанову щодо призначення якого скасувала Верховні Рада, заявив про зростання валютного ринку. За його словами, воно відбувається за рахунок збільшення пропозиції. Це, за словами Володимира СТЕЛЬМАХА є ознакою пожвавлення економіки.

Тим часом, заступник голови Нацбанку Олександр САВЧЕНКО прогнозує, що уже найближчим часом гривня почне зміцнюватися. Він заявив, що курс національної валюти має становити близько 7 гривень за долар.

"Якщо буде рекапіталізація, то ситуація буде виправлена – курс буде стабілізований і, на моє глибоке переконання, він має бути посилений. Тобто гривня має посилюватись до рівня 7, а може 6,5 гривень за долар. І все це має бути за умов політичної стабільності. Курс має бути біля 7 гривень. Чому він зараз більший? Фундаментальна причина – це настрої суспільства", – зазначив Олександр САВЧЕНКО.

Про стишення паніки в українській банківській системі та поступову стабілізацію курсу гривні говорить і голова Ради Національного банку Петро ПОРОШЕНКО. Саме ці позиції на засіданні Ради НБУ визначили основними пріоритетами діяльності Національного банку на 2009 рік. Рада також закликає Національний банк скасувати свою постанову про заборону на дострокове зняття депозитів.

"Ми зараз вважаємо необхідним для депозитів, що відкриваються, зняти будь-які обмеження щодо дострокового розірвання. Разом із тим, треба бути дуже уважним, коли ви укладаєте угоду з банком. В ці угоді мають бути чітко передбачено всі умови можливості доступу до ваших грошей", – наголошує Петро ПОРОШЕНКО.

За його словами, Рада Нацбанку ухвалила рішення про збільшення фонду гарантування внесків із трьох до п’яти мільярдів гривень.

Сьогодні можна говорити про певну стабілізацію валютного ринку, різких валютних коливань немає від початку року, зауважив експерт Інституту економічних досліджень Віталій КРАВЧУК.

Що ж стосується банківського сектору, то казати про покращення ситуації зарано. "Основна проблема банків – нестача ліквідності. Депозити, термін яких завершився, вилучаються із банківської системи. За рахунок цього у нас ліквідність обмежена, що по деяких банках призводить до того, що вони банально не можуть проводити платежі", – каже Віталій КРАВЧУК, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі