друкувати


Книжкові виставки обласної універсальної бібліотеки у лютому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 01:37:59

Обласна універсальна бібліотека імені І.Франка продовжує проводити цікаві книжкові виставки, метою яких є ознайомлення наших краян з новинками книговидавництва, цікавими постатями Прикарпаття, вшанування важливих подій нашої історії.

Виставка "Історія Прикарпаття: літопис поколінь" складається з двох розділів. У першому розділі "З любов’ю до рідної землі" представлені краєзнавчі видання, присвячені історії, сьогоденню, етнографічним особливостям населених пунктів Івано-Франківської області. Другий розділ "Визначні місця" подає інформацію про історію фортифікаційного будівництва на Прикарпатті, значення замків як центрів громадського життя, їх оборонний характер та пам’ятники історії та культури Прикарпаття. Область є краєм мальовничих Карпат, осередком своєрідної культури. Завдяки відродженню державності України зріс інтерес до поглибленого пізнання історії краю кожного з нас. Формування національної самосвідомості народу в значній мірі залежить від усвідомлення власних витоків, від всебічного, правдивого і неупередженого вивчення життя предків. Тому великого значення набувають дослідження краєзнавців-подвижників, які бачать своє покликання у вивченні і збереженні національної історико-культурної спадщини.

На відзначення ювілею письменниці Г.Турелик експонується книжкова виставка "Світло поезії, ніжності, любові Галини Турелик". Народилася вона у Львові, але з дитинства живе на Івано-Франківщині. Закінчивши в Бурштині середню школу із золотою медаллю, вступила до Львівського державного університету імені Івана Франка на факультет журналістики. Ще будучи студенткою, стала членом Спілки письменників України. Вона майстерно поєднує журналістську роботу з літературною творчістю. Її чистий і свіжий ліричний голос збагатив нашу поезію. Одна за одною виходять в світ чудові збірки: "Посіяний промінь", "Три зернини", "Вечірні бджоли", "Зелене багаття", "Новосілля", "Монолог", "Між альфою і омегою", "Бурштинова ватра". Мінялись обставини життя, але в серці залишалось щось незмінне, кришталево чисте, те, що виокремлює творчих людей – служіння своєму народові. І як би не було важко, але поет мусить нести у своїй душі болі і страждання всіх людей. Бо він – поет. Такою є і Галина Турелик.

З нагоди 20 річчя з часу закінчення неоголошеної афганської війни відкрито книжково-ілюстративну виставку-застереження "Гіркий хліб афганської правди". Через Афганістан пройшли сотні тисяч наших солдат та офіцерів. Тут переплелися героїзм і страждання. І хоч давно виведені війська з Афганістану та пережита трагедія тих років і сьогодні болить в серцях багатьох українських сімей. Виставка-застереження ,,Гіркий хліб афганської правди" знайомить читачів з історичними, науково-публіцистичними виданнями, спогадами ветеранів-афганців, статтями з періодики, ілюстраціями та фотоальбомами. Привертають увагу, насамперед, мартиролог України "Чорні тюльпани", де увічнені імена загиблих в Афганістані українських воїнів, документальні розповіді Олександра Ляховського "Тайны афганской войны", книга пам’яті Івано-Франківської міської Спілки ветеранів Афганістану ,,Це потрібно не мертвим. Це потрібно живим", підготовлена Ольгою Слоньовською, збірка документальних нарисів "Шрам на серці" наших земляків з Калуша Богдана Тимківа і Володимира Сорохтея.

Автор: А.ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі