друкувати


Мишка може зробити вас інвалідом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 01:35:17

Для багатьох робота за комп'ютером стала повсякденним заняттям. Люди постійно стурбовані випромінюванням монітора, намагаються вибрати більш зручну позу, чистять клавіатуру, побоюючись бактерій. Між тим, непомітні рухи комп'ютерної мишки іноді більш небезпечні.

Саме вони - причина "запястного синдрому", яким з кожним роком страждає все більше користувачів.

Запястний синдром - защемлення серединного нерва в запястному каналі при часто повторюваних рухах руки. Як правило, їм страждають музиканти і ті, хто постійно працює на вібруючих механізмах. Основні симптоми - відчуття печіння, оніміння і легкого болю в пальцях. Це захворювання було вперше зареєстровано в США на початку 90-х років, але зустрічалося вкрай рідко. Традиційно воно лікується ін'єкціями кортикостероїдів, але іноді доводиться вдаватися до хірургії, щоб звільнити защемлення нерв.

Французькі медики стурбовані тим, що в останні роки кількість захворілих "запястним синдромом" зросла в кілька разів. Більшість з них - це користувачі комп'ютерів. І якщо десять років тому хірурги робили 1-2 операції на запястному каналі на тиждень, то сьогодні близько 20 операцій на тиждень, а в рік - до 80.000.

Причина виникнення цього синдрому полягає в неправильному розташуванні рук при роботі з клавіатурою і мишкою. Справа в тому, що при роботі з мишею зап'ястя весь час напружені і відчувають постійне статичне навантаження. Крім того, якщо стіл занадто низький або занадто високий, то зап'ястя постійно вигинається щодо передпліччя. При цьому задіяна та група м'язів, яка повинна працювати при виконанні важкої фізичної праці, а не точних маніпуляцій з комп'ютерною мишкою.

Ви ризикуєте захворіти, якщо:

- Постійно згинайте, розгинаєте, обертаєте зап'ястя і передпліччя
- Ваші лікті зігнуті більше, ніж на 90°
- Ви довго сидите в одній і тій же позі

Медики дають кілька порад, які допоможуть уникнути захворювання:

- При роботі з мишею та клавіатурою кут згинання руки в ліктях повинен бути прямим
- Не кладіть руки на гострий кут стола, простір для рук повинне бути достатнім
- Рівень рук повинен бути вище рівня, на якому знаходяться ваші пальці
- Не стукайте сильно по клавіатурі
- Щоб руки могли відпочивати від напруги, сидіть на кріслі з підлокітниками
- Регулярно робіть вправи для пальців: Струсніть руками, побарабаньте пальцями по столу, рухаючись справа наліво, повідомляє Job.

Обговорити на форумі