друкувати


Це ми схристиянізували схід

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 10:46:45

Що змушують згадати урочистості в Москві з нагоди інтронізації нового Патріарха Російської Православної Церкви Кирила.

Який російський телеканал не ввімкнеш минулої неділі – всюди пряма трансляція з московського храму Христа Спасителя. Ось митрополита Кирила тричі садовлять на престол… Ось МЕДВЕДЄВ, ПУТІН, інші державні достойники… Враження таке, ніби нічого важливішого для Російської Федерації немає і бути не може, ніж церемонія проголошення Патріарха.

Так, для будь-якої держави, якщо вона не прагне пасти задніх, це важливо, архіважливо. Це можливість (у даному випадку для РФ) дедалі більшого впливу на людей через Церкву, що вчорашні "тайняки", а нині вожді мас, прекрасно усвідомлюють. Через Російську Православну Церкву, оголошену ними непохитною твердинею всього слов’янського Сходу.

А що ж ми, спадкоємці держави святого Володимира? Чи хоч один український телекоментатор розповів людям, що саме Київ схристиянізував свого часу цілий Схід; що саме візантійський обряд і наша Церква, яка називалася тоді просто – Київська Митрополія, є матір’ю всього слов’янського Сходу? Щось не доводилося чути…

А це ж історичні факти. І досі замовчувані, але цілком правдиві. Це вже наша загумінковість, як слушно висловлювався діаспорний отець митрат Богдан ЛИПСЬКИЙ, винна в тому, що ми зводимо роль християнства Києва лише до етнічних кордонів України. Кількасот років Київська Митрополія була найсильнішою на Сході Європи, відігравала роль провідної, жодна інша слов’янська Церква не могла з нею зрівнятись. Примат її перейняла пізніше Москва, створивши свою Митрополію, а потім Московський Патріархат.

До речі, українська церковна традиція – київська традиція – зовсім не пропала, як багато хто з нас собі уявляє. Найкраще свідчення про її живучість дає – лише не дивуйтесь! – офіційний орган Московської Патріархії "Журнал Московської Патріархії". Ось що він пише в одному з номерів: "Якщо хочете відчути дух побожності й релігійності, який має бути в церкві, то їдьте до Києва! Якщо хочете почути канон св. Андрея Крицького, то їдьте до Києва! Якщо хочете почути правильну вимову літургічних текстів, то їдьте до Києва, в Печерську Лавру, бо тільки там правиться так, як треба".

Залишається хіба пошкодувати, що ми не навчилися ще жити своєю історією. Та й не особливо прагнемо цього, як видається…

Автор: Дмитро КАРП’ЯК
Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі