друкувати


Новий Патріарх РПЦ в українському питанні буде жорстким і непоступливим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-11 08:30:03

Новий Патріарх Російської Православної Церкви Кирил у вирішенні питання надання автокефалії Українській Православній Церкві та створення в нашій державі єдиної помісної Церкви буде жорстким і непоступливим. Таку думку на прес-конференції в УКРІНФОРМі висловив президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський.

"Кирил – надзвичайно потужна і могутня постать, але я думаю, що його діяльність в українському питанні буде більш жорсткою і більш непоступливою. Він зробить усе, щоб не відпустити Україну з-під контролю Московського Патріархату, і зробить це більш витончено, більш грамотно і більш наполегливо, ніж його попередник", – переконаний В.Єленський, повідомляє РІСУ.

Голова Державного комітету у справах національностей та релігій Олександр Саган, у свою чергу, зазначив, що зараз готується перший закордонний візит Московського Патріарха в Україну, який дасть відповіді на різні аспекти українського питання.

На його думку, слід також зважати на те, що наразі у Московській Патріархії ідуть "великі чистки" в управлінському центрі. Другим важливим моментом О.Саган вважає те, яким чином буде змінено управління Української Православної Церкви. За його словами, Помісний Собор підтвердив статут УПЦ, але сьогодні Архиєрейський Собор має право внести до нього зміни без затвердження Помісного Собору. "А змін можна внести всього кілька, два-три рядочки додати - і УПЦ потрапляє під повний контроль (Московської.- Ред.) патріархії", – зазначив голова Держкомнацрелігій.

З огляду на це він підтримав думку В.Єленського в стратегічному плані. О.Саган вважає, що у той час, коли Росія проводить жорстку політику економічної залежності України від Росії, нелогічно чекати, що вона "відпустить духовний аспект". "Це буде протирічити всій політичній і економічний політиці, яка на сьогодні проводиться Російською Федерацією, а (Московська. - Ред.) Патріархія не настільки сильна, щоб піти проти цього", – вважає О.Саган.

Обговорити на форумі