друкувати


А у нас крали газ...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-11 08:21:15

За циклом Новорічно-Різдвяних свят, а згодом і російсько-української газової війни, з поля зору громадськості випав один малоприємний факт: у нас крали газ. Причому крало не населення в газопостачальних компаній, а газопостачальні компанії – в населення. Тепер більше на часі запеклі дискусії щодо вигідності газового контракту, а це теж відсуває наше питання на другий план. Та чи є в нас упевненість, що той, хто запустив руку в народну кишеню, не тримає її там і тепер? Просто під час відлиги це не так помітно.

Але про все за рядом. Поки люди чухають потилиці, як вижити в умовах кризи, до тотального зубожіння докладають зусиль усі, кому не ліньки. У грудні нам уже зробили щеплення проти дорогого блакитного палива. Це стало зрозумілим тоді, коли довелося платити за його місячне споживання.

Традиція залишати борги в старому році зіграла на руку всім "комунальникам", у тому числі й газо-, водо-, електропостачальникам. Під кінець року люди масово кинулися платити, і біля кас вишикувалися великі черги. Коротаючи час, заводили різні розмови. Хтось зауважив: мало того, що газ подорожчав (адже з грудня його вартість для населення зросла на 20 %), що немає тиску в трубах, то він ще й наполовину розбавлений. Поглянувши в свої абонентські книжки, платники лише підтвердили факт. Усі, хто долучився до обговорення, констатували, що лічильники справді намотали в кого в півтора рази, а в кого й удвічі більше кубометрів, ніж зазвичай у грудні. Також звернули увагу на те, що борщ варився вдвічі довше, в когось не вдалося прогріти хату чи нагріти колонкою воду, а в когось конвектор узагалі згасав. Це підтвердили й інші мої знайомі, яких я спеціально розпитував з цього приводу. Мимоволі переконуєшся, що газ нам таки розбавляли.

З’ясувалося також, що це проблема не лише наша, коломийська. Недавно газета "Експрес" присвятила газовій тематиці чимало місця, там була й стаття "Лічильник крутить, а тепла нема?". Як пояснював науковець Віктор Білодід, до газу можуть додавати вуглекислий газ, азот або водяну пару (останню взимку не практикують, бо ще замерзне в трубах). Повітря не запомповують, оскільки може утворитись вибухонебезпечна суміш. Промайнула в пресі й інформація, що Закарпатська облрада звернулася до прокуратури стосовно недоброякісного газу, внаслідок чого зафіксовано понад 700 випадків аварій газових котлів.

Отже, "кволий" газ – біда не лише Коломийщини чи Підкарпаття (до нас газ надходить через Богородчани), але, можливо, і всієї України. Звиклі, за браком офіційних пояснень, самі знаходити всьому пояснення, пошукаємо його й тепер. Перше, що спадаєна гадку: Росія перекрила вентиль, і газ із заходу України пішов на схід. Та біда в тому, що газ нам перекрили тільки з 1 січня, а ніякий газ був цілий грудень. Може, знаючи про можливі проблеми з нового року, економили? Хай би так. Але при цьому хтось продав населенню вуглекислий газ чи азот за ціною валютного газу, а "лівий" прибуток поклав у кишеню. Мало того, що з грудня підвищили тариф на 20 %, то ще й обікрали, всунули замість доброякісного товару сурогат.

Розходиться й в іншому. Як відомо, за об’ємом споживання газу протягом рокунаселення поділене на категорії: до 2000 кубометрів, від 2001 до… і т.д. У цих 2000 вся заковика. Знаю кількох людей, в яких не стільки великі маєтки, як великі сім’ї, тож у них за попередній рік набігло загалом 2050 кубометрів газу. І через цих зайвих 50 кубометрів вони змушені були платити дорожче, за другою категорією. Скільки ж тепер людей опиниться в такій ситуації після грудневого подарунку?

Нас вчергове обікрали. І навряд щоб востаннє. Вибори ж наближаються.

Автор: Микола ЯКУБОВСЬКИЙ
Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі