друкувати


Скликає "Сокіл" зі всього світу пластунів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-11 05:59:09

У селі Гриньків Рожнятівського району усі пластуни збираються у свій Міжнародний центр.

Ця вкрита густим лісом земля, вибілені дощами каміння та дерев’яні споруди пам’ятають не одне покоління українських скаутів. Ще у тридцятих роках минулого століття митрополит Андрей Шептицький подарував пластовій молоді, яку дуже любив і опікувався, частину своїх земель: гору "Сокіл". З того часу пройшло багато літ, але, незважаючи ні на що у Гринькові, де зараз є табір-музей пласту, живе дух минулого століття. Саме тому керівництво українських скаутів вирішило спорудити тут міжнародний пластовий центр.

...Вражаючі краєвиди Горган, вузенька кам’яна стежка, дерев’яна кладка. Місцеві пластуни, показуючи оригінально оформлену лісовими плодами пластову капличку кажуть, що це якесь дивне місце. Може, то молитви митрополита так допомогли. А може, бойківське повітря, оце небо, сонце і гори тому причина того, що, хто з пластунів хоча б раз тут побував, а ще склав присягу, ніколи не зможе забути про "Сокіл". Сьогодні поклонитися горі, де ще з 1930-их років відбувалися вишколи тих членів організації, на долю яких випали війни та репресії, почесно для кожного пластуна світу.

Зараз на символічній горі, окрім каплички, невеличкого житлового приміщення, кухні, які є точними копіями тих приміщень що стояли на цьому місці у минулому столітті, височіє новий музей та великий дерев’яний будинок - мешкальний курінь. Після офіційної заборони пласту таборові будинки були знищені. У 1991 році тут відбувся перший пластовий вишкіл на Івано-Франківщині.

І захотілося, щоб тут було усе як у часи, коли жив митрополит Андрей, щоб природа та зовнішній вигляд будинків, їхній інтер’єр, допомагав юнакам і юнкам, які прибудуть сюди на табір, долучитися до історії пласту і заодно стати її новою частиною. Будували все за старими світлинами та словесними описами старих пластунів-сеньйорів, і вийшло, як на мене, дуже добре.

З давніх часів тут залишилося тільки місце у вигляді мальтійського хреста, де колись палили ватри, біля яких складали перші присяги, які давалися раз на все життя. За кілька кроків від височіє меморіальний знак, що нагадує теперішньому та майбутньому поколінню про те, що основна пластова ідея: "Бог та Україна" не вмирає. Допомагає прикарпатцям таборова управа "Соколу", куди входять поважні люди з усього світу. За планами українських та закордонних скаутів на "Соколі" має бути сучасний табірний комплекс.

У кожній кімнаті міжнародного центру, на стендах та в книгах буде представлена історія життя певної визначної особи в пласті. Кілька таких кімнат складатимуть курінь, що буде присвячений якійсь вісі в історії скаутства. Скажімо, курінь пластових провідників, новачків, пластунів. У світлиці буде окремо пошановано скаутських добродіїв, в першу чергу митрополита Андрея Шептицького. Також тут мають бути бібліотека та великий зал, де проводитимуться з’їзди, наради, а під час таборів - заняття в дощову погоду.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Гриньків, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі