друкувати


За останні півроку БЮТ втратив третину виборців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-11 03:26:53

Національний інститут стратегічних досліджень провів соціологічне опитування щодо оцінки громадянами перебігу кризи в Україні та їхнього соціального самопочуття. Як засвідчили результати дослідження, в контексті економічного спаду суттєво змінилися рейтинги політичних сил і політиків.

Дві третини опитаних не довіряють заявам Прем’єр-міністра про вчасну і повну виплату зарплат, пенсій, соціальної допомоги. Стільки ж громадян вважають неефективними дії прем’єр-міністра й уряду з подолання економічної кризи. 72% респондентів вважають уряд нездатним подолати економічну кризу. 80,7% опитаних не довіряють заявам Кабінету міністрів про те, що ціни на газ і тарифи на комунальні послуги для населення не будуть підвищені, повідомляє RATE1.

Таким чином, БЮТ і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко втратили підтримку виборців – за останні півроку вона скоротилася на третину й нині становить 12,7%. Натомість беззаперечним лідером і парламентських, і президентських перегонів є Партія регіонів (23,6%) та її лідер Віктор Янукович (23,2%). На третьому місці блок Арсенія Яценюка (9,6%). Як потенційний кандидат у президенти України А. Яценюк теж посідає третю позицію (9,9%). На четвертому місці Віктор Ющенко із 8,7% підтримки. Очолюваний ним блок "Наша Україна" поступається КПУ. Остання партія, котра долає тривідсотковий бар’єр – ВО "Свобода" (3,6%). У президентських перегонах більш ніж три відсотки набирають Володимир Литвин (6%) та Петро Симоненко (3,6%).

Дослідження проводилося Національним інститутом стратегічних досліджень 28 січня – 3 лютого 2009 року. Регіон: усі області України, АР Крим, м.Київ. Вибірка: 2012 респондентів віком 18+. Похибка вибірки становить 2,3%.

Обговорити на форумі