друкувати


Медичний препарат ціною в життя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-11 02:14:10

У Хмельницьку зареєстровані випадки різкого погіршення здоров'я після застосування препарату для нормалізації тиску "Нормаген КВ-100". Причому люди, що почали регулярно приймати медикаменти, незабаром потребували термінової госпіталізації та тривалому стаціонарному лікуванні. Тим не менше, "цілющі" і "унікальні" можливості "Нормаген КВ-100" виробники продовжують активно рекламувати на радіо і в пресі.

Цікаво, що реалізатори цього медичного препарату свою адресу не вказують, надаючи лише Київський номер телефону. Всім гіпертоніки, що звернулися за вказаним номером, продавці відразу пропонують знижки: від 30 до 50%. А також запевняють, якщо ліки не підійдуть, гроші повернуть через два тижні. Однак, після того, як кур'єр привіз товар і забрав гроші, покупець потрапляє в "чорний список" і повернути кошти стає нереально. Потерпілого продовжують обманювати, просять скористатися "Нормагеном" ще раз, і, нарешті, зовсім перестають відповідати на дзвінки.

З метою вивчити ситуацію зсередини, і застерегти людей від вибору недоброякісних ліків кореспонденти "НП" провели власне журналістське розслідування.

Анатолій КОСОРУКОВ став жертвою реклами і ледве не поплатився за це життям. Чоловік почув про препарат для нормалізації тиску "Нормаген КВ-100" по радіо. В кінці кінців, ціна влаштовувала, і хворий зателефонував за названим телефоном.

Представники фірми обіцяли регулярні медичні консультації. Не забули нагадати, якщо апарат не підійде - повернуть гроші. Апарат Анатолію доставили додому вже на наступний день. Щасливий власник не міг дочекатися, коли настане полегшення і його високий тиск почне знижуватися.

Однак як тільки гіпертонік прийняв препарат, йому відразу ж стало погано. І без того високий тиск різко підскочили, сильно закрутилася голова. Хворий був змушений викликати швидку допомогу. Прибулі лікарі зафіксували тиск у відмітках 220 на 130. Медики кажуть, гіпертонік, навряд чи б витримав друге використання препарату, Анатолій в буквальному сенсі був на межі смерті.

Пацієнт потребував термінової госпіталізації. Опинившись у лікарні, А. КОСОРУКОВУ поставили діагноз: гіпертонічна хвороба другого ступеня, криза, та призначили курс інтенсивної антігіпертезивной допомоги.

Після такого "чудодійного" застосування препарату дружина хворого Галина КОСОРУКОВА вирішила повернути прилад препарат і повернути свої гроші. Однак, всі спроби жінки виявилися марними. Міський телефонний номер фірми не відповідав, а мобільні телефони консультантів відразу опинилися поза зоною досяжності.

Тільки за один тиждень від сумнівного препарату в Хмельницькому постраждало дві людини. Обидва опинилися на лікарняних койках стаціонару. І обидва не змогли повернути гроші за "чудо-препарат".

Начальник Хмельницького обласного управління у справах захисту прав споживачів Петро ВЕРГЕЛА говорить, що його співробітники перший раз зіткнулися з подібними скаргами громадян. Однак по резонансу, а головне, можливих наслідках для людей використання подібних препаратів, цей випадок досить тривожний.

Завідувач терапевтичним відділенням обласної лікарні, лікар-фізіотерапевт Алла ПРИЄМИШ ознайомившись з інструкцією "Нормаген КВ-100" зробила висновок: препаратом користуватися небезпечно. Додана характеристика не дає абсолютно ніякої інформації ні для лікаря, ні тим більше для хворого. Крім того, в ній не вказано навіть лікувальний фактор, на який розраховують виробники.

Для того, щоб зрозуміти систему продажу препарату та можливості повернення грошей за недоброякісні послуги, журналісти "НП" вирішили самі замовити "Нормаген КВ-100". За легендою, у 50-річного чоловіка проблеми з тиском. Голос по телефону запевнив нас, що хворий з цього моменту включений в особливу групу, хід його лікування буде постійно контролюватися. Оплата складе тільки 50 відсотків, при повній вартості препарату 3 390 грн., нам треба буде оплатити "всього" 1 695.

Апарат пообіцяли доставити вже на наступний день. Щоб не викликати підозри, для зустрічі з продавцями журналісти орендувала квартиру. У речах замаскували дві відеокамери. Після передачі грошей кореспонденти "НП" зацікавили наклейки на коробці препарата. Під ними була напис англійською мовою: "препарат для діабетиків". За домовленістю в цей момент в квартиру увійшла податкова міліція.

Кур'єр виявився представником Тернопільської служби доставки. Каже, працював за усною домовленістю, ніякого відношення до фірми-реалізатори, а тим більше до медицини він не має.

Працівниками управління податкової міліції в Хмельницькій області за сприяння журналістів "НП" нині перекрито канал постачання медичної апаратури та медичних препаратів, призначених нібито для лікування серцево-судинних захворювань, а реально несучих серйозну загрозу для життя і здоров'я населення.

Заступник начальника управління податкової міліції в Хмельницькій області Віктор ЧИЖ, повідомив: його підлеглі встановили, що фірму, яка отримала ліцензію державної санітарно-епідеміологічної експертизи на реалізацію медпрепаратів давно ліквідовано. А куплена нами, і гіпертоніками продукція є контрабандною та фальсифікованої. Надані нам сертифікати та дозвільні документи виявилися простою фальшивкою.

Всі комплекти "Нормагена" сьогодні вилучені з незаконного обігу, вартість конфіскованого становить близько 30 тисяч гривень. При цьому керівник податкової міліції каже, що цей крок лише початок великого розслідування кримінальної справи. Адже нелегальна фірма поширювала товар по всій території України, повідомляють Надзвичайні події.

Обговорити на форумі