друкувати


Чудо бойківської Богородиці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-10 04:12:09

У храмі Вознесіння Господнього, що в селищі Брошнів-Осадса Рожнятівського району на Івано-Франківщині, понад рік зберігається оновлена копія Ченстоховської Пресвятої Діви.

Нині цю, колись потемнілу від часу ікону, вважають місцевим чудом. Помолитися до неї приїжджають люди з багатьох районів Прикарпаття, Буковини та Львівщини. Колись зображення Діви Марії з малим Ісусом на руках належало уродженці Херсонщини Катерині КУЧЕРІ. З дитячих літ вона зосталася сиротою, виховувалася в дитбудинку. Згодом потрапила до монастиря сестер василіянок у Станіславі (нині Івано-Франківськ). Дівчинка прислуговувала одній із стареньких черниць. Перед смертю вона подарувала своїй улюбленій вихованці ікону, яку вважала чудотворною, і тому наказувала особливо берегти.

Через кілька років сирітка з Півдня України познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, брошнівчанином Михайлом КУЧЕРОЮ, скрипалем гуцульського ансамблю. Подружжя переїхало на батьківщину чоловіка. Понад 70 років Катерина Павлівна ховала образ від безбожницької комуністичної влади. І тільки у середині 1990-их повісила його на стіну в одній із кімнат та щоденно молилася.

На цей час чоловіка Михайла вже не було в живих. Катерина залишилася під щоденною опікою сусідів, знайомих та сина Володимира, який нині проживає в Івано-Франківську. Відчуваючи близьку смерть, жінка попросила поставити біля неї саме цю ікону. Дев’ятого грудня 2007 року старенька відійшла в інший світ. Образ Богородиці, як і наказувала бабця, встановили на призначене місце прикрасивши її вишитим рушником.

На початку зими 2007 сталося диво. У присутності родичів померлої та сусідів брошнівчан стареньке зображення почало світліти. В Ангелів, які сиділи біля Богоматері, почали виднітися золоті крильця. Ще один Ангел став жовтуватим, а один так і залишився темним. Змінилися в кольорі й постаті Богородиці та Ісуса. Їхня одежа із темно-коричневої стала бордовою. Всі, хто на той час був у хаті, побачивши дивовижу, безперестанно молилися кілька годин.

Після похорону син пані Катерини, Володимир, забрав стару ікону додому в Івано-Франківськ. Однак чоловіка непокоїло те, що Ангели в темноті продовжували світитися, наче фосфорні. Злякавшись, син старенької, вирішив віддати образ у Брошнів-Осадську церкву Вознесіння Господнього. Місцеві художники Володимир Римик та Богдан Хоптяк відреставрували старий образ та поставили його у спеціально виготовлену дерев’яну підставку поруч з Престолом.

Хоча церковна влада ще ніяк не відреагувала на дивну копію ікони та не призначила жодної експертизи стосовно чудесного оновлення, до Брошнів-Осадської Богородиці почалося паломництво. Люди кажуть, що помолившись перед Пресвятою Дівою з бойківського краю, вони отримують полегшення від щоденних турбот, пов’язаних із сучасними економічними негараздами. Вдячні прикарпатській Богородиці й жінки. Мовлять, що Богородиця у брошнівському храмі вислуховує молитви за навернення дітей, які впали у гріх пияцтва та наркоманії.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі