друкувати


Перша в Україні кімната-музей кременю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-10 01:11:01

За ініціативою сільського активіста Дмитра Лупипсіва у селі Нижнів Тлумацького району буде відкрито першу в Україні кімната-музей кременю.

"Наще село здавна вважали столицею кременю, - каже пан Дмитро. - На території Нижнева були кар’єри, де добували камінь та вивозили до Польщі та Німеччини. Деякі старожили навіть пам’ятають, що на початку ХХ століття кременем у селі й торгували, привозили великі брили за десятки кілометрів аж з Гуцульщини".

Має камінь й історичну цінність, адже саме з нього наші далекі пращури видобували іскри для вогню. В історії був цілий кремнієвий період, коли люди виготовляли ножі, сокири, наконечники стріл, згодом рушниці із цього каменю. Окрім цього, кремінь має і лікувальні властивості. у багатьох країнах мінерал використовують для стерилізації води та консервації.

Нині люди практично нічого не знають про кремній, який буквально лежить у них під ногами. Скажімо, нині часто по селах покривають дороги так званим білим каменем. Серед того покриття трапляються великі шматки кременю, який просто топчуть, не усвідомлюючи, що це одна з частин національного багатства.

Нижнівчанин переконаний, що у його музеї відвідувачів вистачатиме, адже село розташоване на кордоні з Тернопіллям, по київській трасі. І гостей там ніколи не бракує. Наразі пан Дмитро вже зібрав понад сто кілограмів кременю, упорядкував їх і чекає на повернення Нижневу колишньої слави кремнієвої столиці.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі